Ogórki kiszonepikist / licencja: CC0

Ania podała prastary przepis na idealne Ogórki kiszone, cudowne triki. Ostrzega przed wielkim błędem

Ogórki kiszone naszych babć nie mają sobie równych. Tajemnicą ich przygotowania jest dokładne trzymanie się starej receptury, która nie wymaga żadnych poprawek. Niestety wiele z nas robi jedną rzecz, która rujnuje nawet najbardziej skrupulatnie przygotowane ogórki.

Ogórki kiszone są bez wątpienia narodowym dobrem. Od pokoleń przyrządzano je dokładnie według przepisu. Jednak wiele osób, mimo pozornej prostoty wykonania, narzekało, że ich ogórki nie wychodzą. Jest ku temu jeden ważny powód. Ania podaje, co zazwyczaj robimy nie tak, jeśli chodzi o te pyszne przetwory. Błąd może wydawać się prozaiczny, ale ma wielkie znaczenie dla smaku ogórków kiszonych.

Zobaczył na ukrytej kamerze co w nocy robią pracownice Biedronki. Złożył im skandaliczną propozycjęZobaczył na ukrytej kamerze co w nocy robią pracownice Biedronki. Złożył im skandaliczną propozycjęCzytaj dalej

Ogórki kiszone - o czym zapominamy podczas ich przyrządzania?

W ogórkach kiszonych to prostota gra pierwsze skrzypce. Jeśli skupimy się na wymyślnych dodatkach, możemy zabić wspaniały smak ogórków. Dlatego priorytetem musi być dobrej jakości produkt. Ogórki najlepiej nabyć na ryneczku, a już ideałem byłoby posiadanie ich we własnym ogródku. Pod żadnym pozorem nie używajmy marketowych warzyw - nasze babcie nie zdzierżyłyby takiej obrazy dla starej receptury.

Potrzebujesz

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • pęczek kopru z baldachimem
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 1 litry wrzącej wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • liście: chrzanu, dęby, wiśni lub czarnej porzeczki

Dzisiaj grzeje:

  1. W Polsce liczba zarażonych rośnie. Doktor wyjaśnił, co się stanie, gdy osiągniemy 2 tysięce zachorowań dziennie
  2. A jeszcze nie dawno wszyscy go kupowali. Uwielbiany produkt wycofany z Lidla, wykryto niebezpieczne bakterie
  3. Twoją przyszłą emeryturę możesz sprawdzić już dzisiaj. Wystarczy zgłosić się do ZUS

Ogórki oraz pozostałe warzywa i liście dokładnie umyj. Korzeń chrzanu pokrój w grube plastry, a z główek czosnku wyłuskaj ząbki. Przygotuj cztery litrowe słoiki, wcześniej koniecznie je wyparz. Na dno każdego słoika włóż część kopru, ząbków czosnku oraz kawałków chrzanu oraz liści chrzanu, czy dębu (jeśli używasz), a następnie ogórki. Na wierzch słoika dołóż nieco czosnku i chrzanu. Ogórki powinny być bardzo ciasno opchane, aby wykorzystań całą powierzchnię słoika. Słoiki wypełniamy wrzątkiem z rozpuszczoną wcześniej w nim solą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy je do piwniczki bądź spiżarni. Ogórki kiszone są gotowe do spożycia po około 14 dniach.

Najczęściej powtarzanym błędem podczas przygotowywania ogórków kiszonych jest przechowywanie ich w zbyt ciepłym miejscu. Jeśli nie zadbany o odpowiednio niską temperaturę w piwniczce czy spiżarni, ogórki staną się spuchnięte i puste w środku. Ponadto woda w takich ogórkach zaczyna buzować, a po odkręceniu może wystrzelić nam prosto w twarz. Złe przechowywanie wpływa także na trwałość ogórków, które będziemy musieli szybciej zjeść, by uniknąć wyrzucania przetworów.

Słynna babcia Ewa zdradziła swój sposób na kiszone ogórki. Przed zakręceniem słoików robi zawsze 1 rzeczSłynna babcia Ewa zdradziła swój sposób na kiszone ogórki. Przed zakręceniem słoików robi zawsze 1 rzeczCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pilna demonstracja w samym centrum Warszawy. Znamy szczegóły Marszu Wolności, na ulice ruszą tłumy
  2. Polska gwiazda zdradziła, ile zapłaciła za wczasy. Nie zostawiła na Chałupach suchej nitki
  3. Ile soli sypać do ogórków kiszonych? Rozwiewamy wątpliwości i zdradzamy, jaka jest najlepsza
  4. Jutro w Lidlu będą długie kolejki. Sieć za darmo rozdaje uwielbiany produkt, jest tylko jeden warunek
  5. Rydzyk znowu na językach, zorganizował nietypowe wakacje. Wiemy, ile trzeba było zapłacić, obiad i śniadanie w pakiecie
  6. Z ostatniej chwili. Jerzy Brzęczek powołał piłkarzy reprezentacji Polski, są duże niespodzianki

Źródło: aniagotuje

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł