Ogórki kiszonepixabay.com/emilia_baczynska

Wiele osób popełnia 2 błędy podczas kiszenia ogórków. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć

Ogórki kiszone nie są tak łatwe do zrobienia, jak można się spodziewać. Wiele osób popełnia 2 błędy podczas ich kiszenia. Dotyczą one doboru nieodpowiednich przypraw oraz samych ogórków. Zdradzamy, w jaki sposób łatwo ich uniknąć.

Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych przetworów. Niestety, ich zrobienie wymaga wprawy, dobrego przepisu oraz wystrzegania się błędów. Dwa z nich są szczególnie często popełniane przez mniej doświadczonych miłośników przetworów. Zdradzamy, jak łatwo ich uniknąć.

Jak mówi popularne przysłowie "diabeł tkwi w szczegółach". Przy kiszeniu ogórków musimy zwracać uwagę nawet na z pozoru największe drobiazgi takie jak: dobór odpowiednich przypraw oraz samych ogórków.

TVN potwierdził, wraca wielki kulinarny show. Bił rekordy popularnościTVN potwierdził, wraca wielki kulinarny show. Bił rekordy popularnościCzytaj dalej

2 najczęstsze błędy podczas kiszenia ogórków. Zdradzamy, jak łatwo ich uniknąć

Przygotowując ogórki kiszone musimy po pierwsze zwrócić uwagę na ich gatunek. Warzywa, które przeznaczamy na kiszenie zdaniem kulinarnych ekspertów powinny być małe, młode i jasne. Ciemna skórka ogórków to znak, że podczas ich uprawy stosowano zbyt wiele nawozów.

Przenigdy nie należy wkładać do słoików starych ogórków. Skutki mogą być naprawdę opłakane. Zazwyczaj takie ogórki, po ukiszeniu są puste w środku i nadają się jedynie do wyrzucenia. Jest to jedna z najczęstszych zmor fanów przetworów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ciasto nie bez powodu nazywane "Szczęściem", smakuje jak czysta radość. Wykonanie jest banalnie proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
  2. Już od jutra, będzie łagodzenie obostrzeń, ale reżim na granicach. Za granicą trudności dla podróżnych z Polski
  3. Połącz ocet jabłkowy z chrzanem, imbirem i kilkoma innymi składnikami. Otrzymasz naturalny antybiotyk o silnym działaniu

Tajemnicą sukcesu ogórków kiszonych jest ich jak najlepsza jakość. Najlepsze prawdopodobnie znajdziemy we własnym ogródku. Jednak, gdy go nie mamy, nie powinniśmy się załamywać. Dobre ogórki do kiszenia kupisz na targu. Upewnij się, że ich plantator nie przesadzał z nawozami (najlepiej, aby ograniczył się do minimum) i wybierz ich właściwy gatunek.

Należy również zwrócić uwagę na odpowiedni gatunek ogórków do kiszenia. Zaleca się m.in. te z odmiany: Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina. Ogórki nie powinny być przerośnięte ani posiadać zbyt dużej pustej komory w środku. Dobre ogórki poznasz po ich przekroju.

Gąbczasta struktura ogórków zdradza, że niestety są one przeazotowane, co oznacza, że do ich uprawy użyto zbyt wielu nawozu. Takie ogórki zamiast się ukisić, zgniją lub będą pozbawione smaku.

Pamiętaj, aby przed kiszeniem ogórki nie tylko dokładnie umyć (najlepiej szorując w zimnej wodzie szczoteczką ), ale również wymoczyć - na godzinę włożyć je do miski z zimną wodą.

Drugi najczęściej popełniany błąd podczas kiszenia ogórków dotyczy doboru odpowiednich przypraw. Do słoika z ogórkami dodajemy zazwyczaj czosnek, koper i chrzan. Wiele osób sięga również po liście laurowe, ziele angielskie i ziarna angielskie i niestety popełnia spory błąd. Niestety, długie moczenie w wodzie suszonych przypraw może spowodować uwolnienie się nieprzyjemnej goryczy, przez którą nasze ogórki kiszone stają się gorzkie.

Jeżeli chcesz dłużej przechowywać ogórki kiszone, powinieneś dodać do nich cukier. Istotna jest również sól. Najlepiej sięgnąć po kamienną niejodowaną. Solanka powinna mieć stężenie od 6 do 8%.

źródło: Smaki Życia/kuchnia.wp/ gotujmy.pl

Rewelacyjna, błyskawiczna surówka z kapusty z dodatkiem koperku. Zrobisz ją w 5 minut i od razy jest gotowa do podaniaRewelacyjna, błyskawiczna surówka z kapusty z dodatkiem koperku. Zrobisz ją w 5 minut i od razy jest gotowa do podaniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Objawy raka płuc widoczne na twarzy. Jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów
  2. Ma 70 lat i schudła blisko 60 kilogramów. Teraz przeszła kolejną spektakularną metamorfozę
  3. Spójrz na swój tłuczek do mięsa. Ujawniamy do czego służy druga strona, niemal nikt nie znał zastosowania
  4. Wskazano 3 najzdrowsze produkty świata. Niedowierzanie, ale nie ma wśród nich ogórków kiszonych ani buraków
  5. Używasz folii aluminiowej do pieczenia albo pakowania jedzenia? Popełniasz nieodwracalny w skutkach błąd
  6. Niewidomy pies po operacji pierwszy raz widzi panią. Niesamowita reakcja wzrusza do łez
  7. Od poniedziałku gigantyczna zmiana na rynku mięsa. Hodowcy przerażeni

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł