Ogórki kiszone na pajdzie ze smalcemFacebook / Kiedyś było jakoś fajnie

Jedliście kiedyś ogórka kiszonego na chlebie posmarowanym smalcem? Zdradzamy wyjątkowy przepis

Ogórki kiszone doskonale smakują głównie jako dodatek do obiadu. Jest jednak posiłek, w którym ogórek gra prawdopodobnie najważniejszą rolę. Zdradzamy wyjątkowy przepis, który zachwyca miliony.

Ogórki kiszone w naszym kraju są zdecydowanie o wiele bardziej popularne od ich konserwowych krewnych. Polacy wolą nie tylko smak kiszonych ogórków, który orzeźwieniem i kwaśnością przemawia do nas zdecydowanie bardziej. Właściwości prozdrowotne wszelkich kiszonek są nieocenione i to one sprawiają, że sięgamy po nie tak często. Doskonałym sposobem wprowadzenia powiewu świeżości do kiszeniaków jest podanie ich wraz z pajdą chleba posmarowaną pysznym smalcem. Poniżej pokazujemy doskonały przepis, który zawróci w głowie niejednemu smakoszowi.

Tylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempieTylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempieCzytaj dalej

Ogórki kiszone tworzą z nią najlepsze możliwe połączenie

Pajda chleba posmarowana grubą warstwą smalcu, opruszona solą, z dodatkiem kwaśnego kiszonego ogórka. Taki posiłek jest nie tylko bardzo sycący - wartości odżywcze z ogórka po kiszeniu są wyjątkowo liczne. Aby przygotować doskonały smalec trzeba jednak odpowiedniej wiedzy i znajomości całego procesu, które zniszczenie jest stosunkowo łatwe. Warto umieć także doskonale kontrolować temperaturę, ponieważ jakiekolwiek przypalenie któregoś ze składników sprawi, że cała partia będzie niesmaczna.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, mamy fatalne wiadomości. Dziś ostatni dzień, pojawiły się niepokojące ostrzeżenia
  2. ZUS łączy siły dla polskich dzieci. Mało kto wie co takiego robi instytucja
  3. Tylko łyżka, nie mniej ni więcej i wyjdą najlepsze pod słońcem kotlety mielone

Składniki:

  • 800 g słoniny
  • 4 cebule
  • 4 jabłka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 30 g soli

Przygotowanie:

  1. Słoninę dokładnie oczyść ze skóry, która nie nadaje się do smażenia. Następnie potnij ją w drobniutką kostkę lub zmiel w młynku do mięsa.
  2. Postaw patelnie na najmniejszy gaz i wrzuć na nią słoninę. Smaż na małym gazie tak, aby tłuszcz wytapiał się bardzo powoli. Dzięki temu skwarki będą chrupkie i złociste.
  3. Po około 15 minutach dodaj posiekaną w drobniutka kostkę cebulę oraz wędzony boczek. Smaż przez kolejne 15 minut.
  4. Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne. Posiekaj w kostkę i dodaj do patelni. Podgrzewaj kolejne 15 minut. Dodaj sól.
  5. Po ostygnięciu przelej całość do słoików.

Pajdę chleba posmaruj gruba warstwa smalcu, połóż na nią przecięty w pół ogórek i podaj gościom. Każdy zachwyci się na widok tak tradycyjnej przekąski.

Niewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyNiewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Podwyższenie emerytury nie tylko dla emerytów z 1953 r.? Zyskać mogłaby jeszcze większa grupa seniorów
  2. Najstraszniejsza epidemia w dziejach. Dlaczego czarna śmierć zebrała tak wielkie żniwo?
  3. Wystąpiła w "Kuchennych Rewolucjach". Nie żyje, umarła w bardzo podejrzanych okolicznościach
  4. Pilny komunikat. Właśnie wycofano jajka kupowane przez wielu Polaków, są niebezpieczne
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Tysiące osób bało się o swoje życie. Nie mieli gdzie uciec. W Europie wybuchł olbrzymi pożar

Źródło: olgasmile.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł