Ogórki kiszonepixabay.com/HolgersFotografie

Ugryzła kawałek ogórka i natychmiast go wypluła. Popełniła najgorszy błąd dodając 3 składniki, które całkowicie zmieniają smak ogórkow

Ogórki kiszone są jednym z najbardziej znanych przetworów. Co roku w naszych domach powstają zapasy słoików na najbliższy sezon. Jest jednak kilka zasad, których należy przestrzegać, ponieważ dodanie niektórych przypraw może spowodować zepsucie smaku wszystkich ogórków w słoiku.

Ogórki kiszone mają nie tylko pyszny smak, ale i mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Co więcej, to przekąska i dodatek idealny do dań obiadowych czy kolacji. Możemy wykorzystać je do przyrządzenia innych potraw, ale i podawać je indywidualnie. Warto jednak pamiętać o kilku podstawowych krokach, które zapewnią idealny smak naszym domowym przetworom. Chodzi tutaj o przyprawy, które z rozpędu często wrzucamy w ususzonej formie. Specjaliści nie mają złudzeń - świeże zdecydowanie lepiej oddziałują na smak.

Gessler stanęła w oknie w samym centrum miasta i się zaczęło. Dotrzymała obietnicy, osobiście serwowała klientom pajdy chleba po warszawskuGessler stanęła w oknie w samym centrum miasta i się zaczęło. Dotrzymała obietnicy, osobiście serwowała klientom pajdy chleba po warszawskuCzytaj dalej

Ogórki kiszone oraz ich właściwości

To przekąska, którą warto włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Przede wszystkim mają bardzo mało kalorii i sprawdzą się idealnie jako zdrowa przekąska oraz składnik, którego możemy używać bez żadnych wyrzutów i ograniczeń. Kiszonki są polecane na dietach redukcyjnych, w których sprawdzają się rewelacyjnie.

Warto wspomnieć o wartościach odżywczych ogórków. Wpływają pozytywnie na pracę całego naszego organizmu, a między innymi na układ pokarmowy, odpornościowy czy krwionośny.

Ogórki kiszone są pozyskiwane na skutek naturalnego procesu fermentacji mlekowej. Co więcej, to główny powód, dla których ogórki kiszone mają mniej kalorii niż świeże. Cukier w procesie fermentacji zamienia się właśnie w kwas mlekowy.

Jeśli chodzi o inne właściwości, to przede wszystkim naturalny probiotyk. Wzmacniają pracę naszego organizmu i oczyszczają go z toksyn. To również źródło witamin K czy B oraz naturalny składnik, który wpływa na poprawę kondycji naszych włosów, skóry czy paznokci.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niezastąpiony w walce z uporczywym kaszlem i bólem gardła. Syrop z tymianku stosuj przy pierwszych objawach przeziębienia
  2. O lockdownie dowiemy się w wigilię? Minister Zdrowia wygadał się ws. wyjazdów w Święta
  3. Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie

Na to warto zwrócić uwagę w trakcie kiszenia ogórków

Robienie przetworów takich jak ogórki to nic skomplikowanego, ale jak się okazuje, łatwo o zepsucie wszystkich zapasów przez odrobinę nieuwagi oraz niewiedzy. Jak się okazuje, każdy posiłek ma zbiór złotych zasad i sekretów, które są w stanie zapewnić nam idealne efekty naszej pracy w kuchni.

Wiele osób ma problem z gorzkimi ogórkami. Przede wszystkim tajemnicą udanych ogórków kiszonych są te dobrej jakości, ale co więcej, przyprawy. Zazwyczaj przygotowujemy je z przyprawami takimi jak czosnek, koper czy chrzan. Dodajemy też ziele angielskiego liście laurowe czy ziarna pieprzu. Mają one za zadanie nadać wyrazu i smaku naszym przetworom, ale jak się okazuje, należy pamiętać o jednym szczególe.

Przyprawy takie, jak czosnek, chrzan czy koper powinny być świeże. Nie dodajemy ich pod postacią suszonych przypraw, ponieważ mogą zmętnieć. Długie moczenie przypraw powoduje również uwalnianie smaku goryczy. To może przynieść zatem wręcz odwroty efekt niż ten, którego oczekujemy.

Warto również pamiętać o dobrych proporcjach, ponieważ składniki użyte nieodpowiednio sprawią, że nasze ogórki będą się psuć, a nie kisić. Ocet, którego użyjemy, powinien być o wysokości minimum 5 procent kwasowości. Z innych wskazówek, czyste, nieuszkodzone i suche naczynie sprawdzi się najlepiej.

Ogórki kiszone to idealne rozwiązanie na jesienną dietę, która powinna obfitować w naturalne probiotyki. Nasz organizm jest wystawiony w tym okresie na mnóstwo wirusów i chorób. Co więcej, osłabienie odporności. Wspomagajmy się zatem naturalnymi rozwiązaniami, które jak się okazuje, są nie tylko smaczne, ale mają i nieoceniony wpływ.

Chcesz uniknąć zawału, udaru i chorób serca? Pij go na zdrowie, najlepiej codziennie i żyj pełnią życiaChcesz uniknąć zawału, udaru i chorób serca? Pij go na zdrowie, najlepiej codziennie i żyj pełnią życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Amerykańska firma ogłasza, że stworzyła szczepionkę na COVID-19. Ma mieć blisko 95 proc. skuteczności
  2. Anita i Adrian ze "Ślub od pierwszego wejrzenia" podzielili się ważną informacją. Fani wspierają parę w ich decyzji
  3. Jeszcze zdrowsza wersja tradycyjnej ćwikły. Zrób ją z kiszonych buraków i ciesz się niepowtarzalnym smakiem
  4. Zaczyna się dzisiaj i trwa tylko 3 dni. Biedronka da każdemu niesamowity prezent, wystarczy zrobić 1 rzecz
  5. Dodajesz imbir do herbaty? Cudownie, wzmacniasz pracę ważnego narządu
  6. Joanna Krupa pochwaliła się nowymi zdjęciami z córeczką. Pokazała, co jest absolutnym obowiązkiem każdego rodzica, brawo
  7. Józef z "Rolnik szuka żony" publicznie upomniał Apolonię: "o czym Ty piszesz?". Bitwa na słowa w sieci

Źródło: kuchnia.wp.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł