Ogórki kiszone z jednym dodatkiem mogą stać się gorzkie.pixabay/kasjanf

Najgorsze, co możemy zrobić podczas kiszenia ogórków. Będą wtedy gorzkie

Ogórki kiszone przyrządzamy zwykle według sprawdzonego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Mniej doświadczeni w kuchni korzystają jednak czasem z innych receptur, które nie zawsze są wolne od błędów. Jeden z nich sprawia, że ogórki kiszone mogą stać się bardzo gorzkie.

Ogórki kiszone są jedną z najpopularniejszych kiszonek, jakie przyrządzamy na zimę. Właśnie teraz cieszymy się warzywami najlepszej jakości, ale najwięksi smakosze uważnie wybierają je na targowiskach i w warzywniakach, aby uniknąć kulinarnej wpadki. Przenawożone ogórki mogą bowiem na dobre zepsuć przetwory. Równie ważne są jednak dodatkowe składniki, które w dużym stopniu wpływają przecież na smak kiszonek.

Do jej drzwi zapukała 2,5-letnia córka sąsiadki. Zastygła, słysząc treść szeptu dzieckaDo jej drzwi zapukała 2,5-letnia córka sąsiadki. Zastygła, słysząc treść szeptu dzieckaCzytaj dalej

Ogórki kiszone z pewnym dodatkiem mogą stać się gorzkie i niesmaczne

Ogórki kiszone nie zawsze są przygotowane w odpowiedni sposób. Najwybredniejsi smakosze od razu rozpoznają przetwory, które są dalekie od ideału. Niekiedy kiszone bywają zbyt miękkie i mało aromatyczne, co świadczy zazwyczaj o tym, że zostały użyte warzywa złej jakości. Równie często zdarza się jednak, że osoba, która je przyrządziła, mogła popełnić pewne błędy, skutkujące rozczarowującym smakiem. Kluczowe okazują się czasem niewłaściwe przyprawy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Bardzo smutne zdjęcia z pierwszej rocznicy Piotra Woźniaka-Staraka. Zrobiono poruszające zdjęcia Agnieszce
  2. Martyniuk się wygadał. Niebywałe, co nosi ze sobą do sklepu, zawsze się przydaje
  3. Popularna sieć sklepów wprowadza nowy obowiązek. Bez maseczki niczego ci nie sprzedadzą

W tradycyjnych przepisach do kiszonych dodajemy jedynie świeży czosnek, chrzan i koper. Niektórzy dorzucają jednak też ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu, które niewątpliwe są pełne aromatu, ale dorzucanie ich do kiszonek nie jest najlepszym pomysłem. Okazuje się bowiem, że długie moczenie suszonych dodatków sprawia, że uwalnia się z nich bardzo niepożądana we wszelkich przetworach goryczka.

Porażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciPorażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Grób Piotra Woźniaka-Staraka już tak nie wygląda. Dziennikarze udali się na miejsce
  2. Prezydent podał się do dymisji. Rząd i parlament rozwiązane. Wiadomości ze świata
  3. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  4. Gessler nie zostawiła suchej nitki na Polakach, pojechała po bandzie. Poszło o napiwki w restauracjach
  5. Stary skuteczny trick z liściem laurowym, który przyda się każdemu. Uratował niejedną domową katastrofę
  6. Smutna wiadomość z samego rana. Nie żyje Wojciech Chomicz, śmierć przyszła nagle, Polacy w żałobie

Źródło: WP Kuchnia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pysny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł