Ogórki kiszone - unikaj jednego błędupixabay.com/skyradar

Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Unikniesz go, gdy poznasz 1 prostą regułę

Ogórki kiszone znajdziemy praktycznie w każdej lodówce, jednak kiedy robimy je samodzielnie łatwo jest o popularny błąd. Aby go uniknąć wystarczy prosta wiedza. Przekonaj się co trzeba zrobić, aby ogórki zawsze wyszły idealnie smaczne.

Ogórki kiszone są idealnym dodatkiem do obiadu, kanapek. Sprawdzają się nawet jako samodzielne danie, kiedy gotujemy z ich udziałem zupe ogórkową. Domowe ogórki są o wiele lepsze niż sklepowe nie tylko w aspekcie smaku. Dokładnie wiemy czego używamy do wykonania przetworu i nie dodajemy chemicznych wypełniaczy czy sztucznych konserwantów. Istnieje jednak popularny błąd, który może zniweczyć cały wysiłek włożony w wiele słoików z ogórkami. Zdradzamy co trzeba zrobić, aby z łatwością go uniknąć.

Katarzyna Dowbor jest chora. Ujawniła, ile pieniędzy wydaje na jedzenie, kwota wzbudza duże emocje Katarzyna Dowbor jest chora. Ujawniła, ile pieniędzy wydaje na jedzenie, kwota wzbudza duże emocjeCzytaj dalej

Ogórki kiszone zawsze będą idealne - ważna jest jedna rzecz

Sezon na ogórki gruntowe skłania nas do robienia kiszonek. Kiszenie zapewnia nam o wiele lepsze i zdrowsze ogórki, a pasteryzowanie przetworu pozwoli przechowywać je nawet cały rok. Niestety, popełniając popularny błąd możemy niszczyć cała partię smacznych ogórków. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje soli i wody. 1 łyżka soli na 1 litr wody będzie odpowiednim poziomem zasolenia, który nada ogórkom dobry smak i zapewni im ochronę przed zepsuciem.

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków
  • 4 gałązki kopru
  • 4 liście chrzanu
  • 4 kawałki korzenia chrzanu po około 2 cm
  • 4 liście wiśni
  • 4 liście dębu
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Wszystkie składniki dokładnie umyj.
    2. Słoiki wymyj, wyparz i wysusz.
    3. Do słoików włóż ciasno ogórki na przemian z innymi składnikami.
    4. Do garnka wlej wodę i wsyp do niej sól. Zagotuj zalewę i odstaw do ostudzenia do około 80 stopni.
    5. Gorącą zalewą zalej ogórki i zakręć szczelnie słoiki.
    6. Odstaw słoiki do góry dnem i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
    7. Po około 3 tygodniach będą ukiszone.

Najlepsze newsy:

  1. Biedronka ma powody do obaw. Na rynku pojawi się jeszcze tańszy sklep
  2. Z ostatniej chwili: Walczyli o życie na plaży w Sianożętach. Lądował śmigłowiec
  3. Pazura był w restauracji z żoną, nagle rozegrały się porażające sceny. Obsługa w jednej chwili wpadła w panikę
  4. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  5. Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Unikniesz go, gdy poznasz 1 prostą regułę
  6. Stoch i Kubacki zabrali żony na wspólny wypad. Wiemy, co robili - piękne widoki i świetna zabawa (FOTO)

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł