Ogórki kiszonewikimedia/autor: Voglia/ licencja CC BY 3.0 /

Kiszone ogórki wyszły puste w środku lub się popsuły? Babcie przestrzegają przed fatalnymi błędami, mogą zniweczyć wszystkie starania

Ogórki kiszone najlepsze wychodziły naszym babciom. Wtedy używano tradycyjnych metod, które gwarantowały sukces. Obecnie mamy wiele pozornych ułatwień oraz dostęp do nieskończonej ilości receptur w internecie. Okazuje się, że te możliwości sprzyjają popełnianiu błędów, które psują efekt końcowy ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone uważamy za jeden ze sztandarowych produktów kuchni polskiej. Zaskakujący może okazać się fakt, że to nie u nas mają swój początek. Za prekursorów kiszenia uznaje się mieszkańców Mezopotamii, którzy przyrządzali je już w 2400 roku p.n.e. Znany filozof Arystoteles uważał kwaśny przysmak za produkt leczniczy, a Juliusz Cezar karmił nimi swoje wojska. Z taką przeszłością, ogórki kiszone musiały podpić także nasze podniebienia. Najlepiej smakują oczywiście przygotowanie samodzielnie. Jednak często popełniamy przy okazji ich przyrządzania szereg błędów. Wyjaśniamy na czym polegają oraz co zrobić, by ich uniknąć.

Bardzo przykre informacje o Annie Dymnej, jest ciężko. Trudno jej nawet zrobić ulubione przetworyBardzo przykre informacje o Annie Dymnej, jest ciężko. Trudno jej nawet zrobić ulubione przetworyCzytaj dalej

Ogórki kiszone - najczęściej popełniane błędy

Część z nas do słoika z ogórkami kiszonymi dodaje suszone przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe, które mogą wcale nie wzbogacać smaku. Poprzez długotrwałe leżakowanie ogórków z tymi przyprawami, zalewa może nabrać gorzkiego posmaku, który będzie wyczuwalny w każdym gryzie.

Podczas układania ogórków w słoiku musimy pamiętać, by przylegały mocno do siebie. Jeśli ogórki są ciasno upchane obok siebie, to prawdopodobieństwo wypłynięcia poza zalewę zdecydowanie się zmniejsza. Ogórki powinniśmy układać, tak by było co najmniej 2 cm przestrzeni pomiędzy nimi, a wieczkiem. Nie zostawienie takiej przestrzeni może skutkować spleśnieniem ogórków. Wybór soli jest także niebagatelny. Najlepiej wybrać sól niejodowaną. Ta z dodatkiem jodu może spowalniać proces fermentacji, a to ostatnia rzecz jakiej chcemy podczas przygotowywania ogórków kiszonych.

Dzisiaj grzeje:

  1. Od dziś rząd wprowadza ważne zmiany w całej Polsce. Ministerstwo zdrowia apeluje do Polaków
  2. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  3. Mieszkasz nawet na ostatnim piętrze bloku, a i tak będziesz płacił ubezpieczenie od powodzi. Absurdalny przepis straszy Polaków

Co zrobić, by ogórki nie były puste w środku?

Kluczową sprawą jest wybór odpowiednich ogórków. Do kiszenia koniecznie używamy małych, młodych i jasnych. Jeśli dodamy stare, z ciemną skórką - możemy być niemal pewni, że po ukiszeniu będą puste w środku. Ciemna skórka świadczy o tym, że stosowano wiele sztucznych nawozów, które wykluczają tradycyjny smak ogórków kiszonych. Aby zapewnić ogórkom jędrność, według ekspertów, powinniśmy moczyć je przed ukiszeniem nawet kilka godzin w zimnej wodzie. Nie dość, że dodamy im jędrności to jeszcze mamy pewność, że będą idealnie czyste.

Gdy już wyeliminowaliśmy wszystkie najczęstsze błędy, pamiętajmy o ostatniej, ale nie najmniej istotnej kwestii. Przetwory powinny być przechowywane w temperaturze około 10-12 stopni Celsjusza. Jeśli w pomieszczeniu będzie znacząco cieplnej, ogórki mogą zwyczajnie zacząć gnić. Wtedy już nie da się och odratować.

Porażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciPorażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. "Nasz nowy dom": Kolejny gest Katarzyny Dowbor, pokazała, na co ją stać. Fani programu będą poruszeni
  2. Akcja poszukiwawcza w Sopocie. Zmobilizowano wszystkie siły
  3. Stary skuteczny trick z liściem laurowym, który przyda się każdemu. Uratował niejedną domową katastrofę
  4. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  5. Bożena Dykiel nie wytrzymała. Gessler na długo zapamięta ich spotkanie
  6. Media podały tragiczne wiadomości. Nie żyje ukochana gwiazda, była jeszcze młoda, zatrważające informacje

Źródła: kuchnia.wp

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł