Ogórki kiszone zawsze się udadzą, jeśli wybierzemy odpowiednie słoiki.youtube/Uwaga Babcia Gotuje

Przy kiszeniu ogórków każdy szczegół ma ogromne znaczenie. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni słoik

Ogórki kiszone jadamy i robimy sami od lat, dlatego każdy smakosz zna już zapewne sprawdzone przepisy i wszelkie zasady, dzięki którym przetwory będą smakować cudownie. Pewne szczegóły są jednak niezwykle istotne, aby ogórki nie były miękkie i niesmaczne. Bardzo ważny jest wybór odpowiednich słoików, w których ukisimy warzywa.

Ogórki kiszone jeszcze długo pozostaną najpopularniejszymi przetworami na zimę i pomimo tego, że możemy ukisić niemal wszystkie warzywa, nic nie wskazuje na to, by cokolwiek zdetronizowało słynne ogórki. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że aby fermentacja przebiegała prawidłowo, trzeba zadbać o jakość słoików, które do tego wykorzystamy. Radzimy, jak to zrobić.

Córka aktora Boczka z Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnymCzytaj dalej

Ogórki kiszone będą idealne, jeśli umiejętnie wybierzemy słoiki do przetworów

Ogórki kiszone przygotowane przez nasze mamy i babcie były zamykane w tzw. wekach - nieco innych słoikach od tych, które dzisiaj najczęściej dostaniemy w sklepach. Naczynia z gumowa uszczelką i szklaną pokrywką raczej odchodzą w zapomnienie. Dzisiaj decydujemy się niemal zawsze na słoiki typu twist, czyli z metalową nakrętką pokrytą od wewnątrz specjalnym tworzywem, które nie reaguje z obecnymi w kiszonkach solami i kwasami. Chociaż wszystkie słoiki wydają się właściwie identyczne, warto jednak uważnie je wybrać albo dobrze przyjrzeć się tym używanym od wielu lat.

Dzisiaj grzeje:

    1. Masz stary dowód osobisty? Gratulacje, możesz zyskać ogromne pieniądze
    2. Przepis na ogórki z ananasem ze słoika robi furorę w sieci. Słodko-kwaśne połączenie smakuje obłędnie
    3. Trik znany wszystkim, a i tak dajemy się nabierać. W efekcie wydajemy jeszcze więcej

Ogórki kiszone przygotowane z najlepszego przepisu nie wyjdą, jeśli zamkniemy je w uszkodzonym lub nieodpowiednim słoiku. Ma to ogromny wpływ na trwałość przysmaku, bo jeśli wykorzystamy uszkodzone lub choć trochę zanieczyszczone słoiki, ogórki prawdopodobnie spleśnieją. Zawsze sprawdzajmy więc, czy nie są wyszczerbione, czy umyliśmy je dokładnie oraz czy nakrętki na pewno do nich pasują, jeśli korzystamy z wieloletnich słoików. To jednak nie koniec istotnych szczegółów, które sprawiają, że ogórki będą idealne. Zwróćmy też koniecznie uwagę na szerokość otworu słoików, by łatwo było zmieścić w nich warzywa oraz na delikatne odkręcanie nakrętek - podważone nożem i ostukiwane z czasem przestaną spełniać swoją funkcję.

Najlepsze newsy:

  1. W ostatniej chwili stracił pracę w "The Voice of Poland" na antenie TVP. Był niewygodny
  2. Potężne trzęsienie ziemi. Służby na świecie alarmują. Prognozy są druzgocące
  3. Chrupiące ogórki w orientalnym wydaniu, zrobisz je w kwadrans. Pikantny smak idealnie pasuje do dań z grilla
  4. Ewa Chodakowska nigdy nie wrzuca do rosołu 1 rzeczy. Ma lepszą i zdrowszą alternatywę
  5. Basia Kurdej-Szatan pokazała kuchnię. Wiele osób o takiej marzy, uwagę zwraca 1 szczegół
  6. Justyna Żyła straciła bardzo dużo na kłótniach z Piotrem. Fani zaczęli martwić się o jej zdrowie (FOTO)

Źródło: pudelek.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł