

22 Lipca 2020
Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
Bezapelacyjnie ogórki kiszone są jednym z najbardziej rozchwytywanych przysmaków w Polsce. Nie od dziś wiadomo, że wszystko co przygotowane zgodnie z przepisem naszych babć jest najlepsze. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Kluczowa jest jedna zasada.
Smakowite ogórki kiszone nie raz potrafiły przyprawić nasze kubki smakowe o ekstazę. Mieszanka ich kwaśnego i słonego smaku idealnie sprawdza się jako dodatek obiadowy. Oczywiście takie zastosowanie nie jest równoznaczne z wykluczeniem możliwości potraktowania ogórków kiszonych jako osobnej przekąski. Niezależnie od preferencji najlepiej smakują te, które podawały nam nasze babcie. W czym tkwił ich sekret?
Ogórki kiszone jak u babci
Smak babcinych potraw dla wielu osób jest niedoścignionym wzorem. Ogórki kiszone nie są tu wyjątkiem. Okazuje się, że wystarczy użyć podczas ich przygotowania zielonych liści dębu. Właśnie tak nasze babcie sprawiały, że ogórki kiszone posiadały tak wyjątkowy smak. Czego będziemy potrzebowali do ich wykonania?
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 25 g soli
- 4 główki czosnku
- łodygi kopru razem z baldaszkami nasion oraz liśćmi
- korzeń chrzanu
- 4 liście chrzanu
- 12 zielonych liści dębu
Dzisiaj grzeje:
- Zła informacja dla posiadaczy umów o pracę. Zapowiedź DGP budzi niepokój
- Niebywałe zmiany w Lidlu i Biedronce. Klienci nie kryją zaskoczenia decyzjami zarządu ulubionych sklepów
- Rządowy program okazał się wielkim hitem. Już ponad 10 tys. wniosków, też możesz się załapać na 5000 zł
Ogórki kiszone smakujące jak wspomnienia
Na początku musimy dokładnie umyć ogórki i namoczyć je przez minimum 30 minut w wodzie. Czyścimy również chrzan, jego liście, koper oraz liście dębu. Czosnek dzielimy na ząbki. Warto pamiętać, że nie trzeba ich obierać, ponieważ one również nadają aromatu. Chrzan trzemy na wiórki. Następnie w każdym słoiku umieszczamy po dwa ząbki czosnku, trochę chrzanu, dwa liście dębu, pół liścia chrzanu i kawałki łodyg kopru. Kiedy już do zrobimy, wówczas w słoikach układamy ciasno ogórki. Zalej je gorącą wodą z solą. Słoiki odwróć do góry dnem, zakryj ściereczką i pozostaw na 5 dni w zacienionym miejscu. Po tym czasie ogórki kiszone jak u babci powinny być gotowe.
Najlepsze newsy:
- Krzysztof Jackowski miał wizję, która budzi dreszcze. Widział ogromną katastrofę, dalej jest tylko gorzej
- Ostatni moment, żeby załapać się na "dudowe". Prawie 3 tys. zł, może ci przysługiwać
- Poważne zmiany na mapie Polski już jesienią? Rząd pracuje nad zaskakującą ustawą
- Kuba Wojewódzki pochwalił się wartą majątek kuchnią. Został skrytykowany, nie wszystkim się spodobała
- Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
- Znany polski bramkarz oświadczył się prawdziwej piękności. Sam nie spodziewał się, że powie "tak" (FOTO)
- Nie żyje 27-letni zawodnik Arki Gdynia. Zginął w tragicznych okolicznościach, kibice są wstrząśnięci
Źródło: Pikio
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł