Ogórki kiszone po koreańsku warto przygotować właśnie teraz.wikimediacommons/jeffreyw Follow/creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

Zostały ci jeszcze ogórki? Ukiś je w koreańskim stylu, niebanalne danie spodoba się całej rodzinie

Ogórki kiszone przygotowujemy właśnie teraz, bo obecnie warzywa smakują po prostu najlepiej. Ciekawscy miłośnicy kiszonek szukają niekiedy nowych pomysłów na dobrze znane przetwory, a wówczas warto skusić się na lekko pikantne ogórkowe kimchi. Takie ogórki kiszone są nie tylko obłędnie pyszne, ale też niesamowicie zdrowe.

Ogórki kiszone wyróżnia cudowny smak, którego nic nie jest w stanie zastąpić. Czasami jednak wielbiciele gotowania uwielbiają eksperymentować i przyrządzić nieznane do tej pory fermentowane warzywa. Bardzo inspirujące jest w tym przypadku kimchi - wbrew pozorom nie jest to tylko kapusta pekińska, ale też inne kiszone warzywa z dodatkiem chili, takie jak ogórki czy rzepa. Pikantna sałatka ogórkowa wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu.

Tylko nie Pani Magda, fani struchlali, niestety jest nieuleczalna, widać ją na pierwszy rzut okaTylko nie Pani Magda, fani struchlali, niestety jest nieuleczalna, widać ją na pierwszy rzut okaCzytaj dalej

Ogórki kiszone po koreańsku zachwycą wszystkich fanów pikantnych przetworów

Ogórki kiszone nie muszą być zawsze przyprawione wyłącznie koprem, czosnkiem i chrzanem. Wielbiciele kuchni koreańskiej doskonale znają na pewno kimchi. Tradycja kiszenia warzyw w ten sposób jest już tak stara, że w 2003 roku kiszonki zostały wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. By przygotować ogórki kiszone po koreańsku, nie potrzebujemy trudno dostępnych przypraw. W marynacie znajdziemy bowiem chili w proszku, świeży imbir i sos sojowy, a wszystkie składniki bez problemu dostaniemy w niemal każdym większym sklepie.

Dzisiaj grzeje:

  1. TVP przekazało najgorsze informacje. Nikt nie spodziewał się jego nagłej śmierci, niestety
  2. Nocą wyciągnęły jedzenie ze śmietnika supermarketu. Właśnie wydano wyrok, zostały surowo ukarane
  3. Paragon za litr jagód albo kilogram ziemniaków sprzedawanych przy drodze. Obowiązek nie obejmie jednak każdego

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżeczki soli kamiennej,
  • 2 łyżki chili,
  • 2 łyżki startego imbiru,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 młode cebulki ze szczypiorem,
  • szklanka wody.

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Po tym czasie kroimy je wzdłuż na 6-8 części. Przekładamy warzywa do dużej miski, posypujemy solą, chili, rozdrobnionym czosnkiem i imbirem, dodajemy sos sojowy i posiekany szczypior. Mieszamy wszystko, aby przyprawy dokładnie pokryły ogórki. Następnie przekładamy je do dużego wyparzonego naczynia lub kilku mniejszych słoików. Dolewamy wodę do tego poziomu, aby pokrywały wszystkie warzywa. Naczynie lub słoiki przykrywamy czystą ściereczką lub gazą i trzymamy je w temperaturze pokojowej przez dobę. Po tym czasie wstawiamy je do lodówki. Po trzech dniach kiszonki będą gotowe do jedzenia.

Urocze, wnuczka Katarzyny Dowbor wygląda jak wykapana babcia. Dziennikarka znana jest ze swojej dietyUrocze, wnuczka Katarzyny Dowbor wygląda jak wykapana babcia. Dziennikarka znana jest ze swojej dietyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Uwaga, Polacy muszą się śpieszyć, do końca sierpnia mogą starać się o dodatkowe 1400 zł. Przedstawiamy szczegóły
  2. TVN przekazał pilny alarm, decyzja zapadła nagle. Zagrożenie zdrowia i życia
  3. IMGW pilnie alarmuje o niebezpieczeństwie, burze i upały w całej Polsce. Stanowczo odradzają picia 1 rzeczy
  4. Wyjął 100 zł i chciał zapłacić za zakupy. Kasjerka spojrzała na banknot i zamarła, od razu wezwała policję
  5. Karygodne zachowanie kucharki i proboszcza rozgniewało wiernych. Napisali do biskupa, jednak nie przewidzieli reakcji
  6. Justyna Żyła zrzuciła ubrania i pokazała ciało tysiącom Polaków na Instagramie. Obok niej gwiazda show TVN (FOTO)

Źródło: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł