Ogórki kiszone - 4 porady jak kisićpixabay.com/Emilia_Baczynska

Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą

Ogórki kiszone do obiadu czy na kanapce są idealnym dodatkiem - szczególnie wtedy, kiedy ukiszone są samodzielnie w domu. Łatwo jest jednak popełnić błędy, które zniweczą całą włożoną w nie pracę. Istnieją 4 ważne zasady, które pozwolą ci ich uniknąć.

Ogórki kiszone nie należą do najprostszych produktów do wykonania. Wbrew pozorom bardzo łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje, że do kiszonki wedrze się zakażenie i cała partia ogórków wyląduje na śmietniku. Istnieją specjalne 4 porady, które umożliwiają przygotowanie kiszonych ogórków zawsze w idealny sposób. Wystarczy się do nich stosować, aby mieć pewność, że będzie co przegryźć do obiadu.

Kasia Zielińska pokazała luksusowe wnętrza swojego domu. Takiej kuchni nie ma żadna inna gwiazdaKasia Zielińska pokazała luksusowe wnętrza swojego domu. Takiej kuchni nie ma żadna inna gwiazdaCzytaj dalej

Ogórki kiszone - zdradzamy 4 ważne porady

Twoje ogórki zepsuły się? Na powierzchni pojawiła się pleśń, a ogórki smakują jak by były przegnite? Prawie na pewno popełniłaś błąd, który spowodował, że przetwór wyląduje na śmietniku. Zastosowanie się do poniższych zasad zapewni ci zawsze udane kiszone ogórki.

1. Przede wszystkim zawsze wybieraj najlepsze ogórki. Aby kiszenie powiodło się używaj świeżyć, dorodnych i zdrowych okazów. Jeśli mają brzydkie plamki lub uszkodzenia, spożytkuj je w inny sposób. Nawet mała ilość pleśni spowoduje, że kiszenie nie powiedzie się.

Dzisiaj grzeje:

  1. Mamy potwierdzenie. Żywioł uderzy w Polskę
  2. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  3. Przyjmiesz spadek, a bank weźmie się nawet za twoją pensję. Możesz wpaść w spore tarapaty

łożeniem do słoików. Ważne, aby płukać je bezpośrednio przed kiszeniem, dzięki temu nie będą miały czasu zwiędnąć.

3. Słoiki winny być jak najlepszej jakości. Najlepiej używać zupełnie nowych słoików, bez żadnych uszkodzeń na szkle czy zakrętce. Warto je także dokładnie umyć i wyparzyć przed kiszeniem, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.

4. Aby ogórki były świeże nawet kilka miesięcy, poddaj je procesowi pasteryzacji. Prosta w wykonaniu czynności zapewnia, że prawie wszystkie patogeny obecne wewnątrz słoika zostaną zabite. Aby pasteryzować ogórki wystarczy wziąć duży garnek pełen wody, wyłożyć dno ściereczką i ustawić w garnku słoiki. następnie należy gotować całość przez 25 minut i odstawić do ostudzenia. Tak potraktowane słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najlepsze newsy:

  1. Przekazano pilną wiadomość. Wszystko zacznie się już w niedzielę
  2. Wiadomości TVP nie odpuściły tematów wyborów. Znaleziono kolejnego winnego, sprawa nie cichnie
  3. Życie turystów w Ustce zagrożone. Przeraźliwa sytuacja nie mieści się w głowie. Nieludzkie zachowanie
  4. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  5. Kolobrzeskie ogórki kiszone lepsze od tradycyjnych? Sekretem jest jeden tajemniczy składnik
  6. Gorący romans Gessler ze słynnym polskim aktorem szybko dobiegł końca. Dziś ma do niego 1 ogromny zarzut
  7. Tragiczna wiadomość z samego rana. 20-letni gwiazdor przegrał z rakiem, jego ukochana zdradziła przerażające szczegóły

Źródło: winiary.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł