ogórki w słoikupixabay.com/PhotoMIX-Company

Złamiesz 3 zasady i ogórki kiszone zrobią się puste w środku. 3 popularne błędy, niestety wiele osób je popełnia

Przepisy na ogórki kiszone często stanowią pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicę. Choć większość składników pokrywa się ze sobą, wiele babć znalazło sposób, by ich przetwory wyróżniały się smakiem na tle innych. Jednak nawet najwięksi mistrzowie tego fachu nie zawsze mogą przewidzieć wszystko. Zdarza się, że ukiszone warzywa są puste w środku.

Ogórki kiszone to przetwór typowy dla całej Polski, jak i państw Europy Wschodniej. By je przyrządzić potrzebujemy tych warzyw, baldachimów kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku oraz wybranych przypraw. Wszystkie składniki zalewamy wodą z solanką po czym składamy w beczkach, kamiennych garnkach, lub po prostu szklanych słoikach. Tak przygotowane zostawiamy na jakiś czas, by mogły się ukisić.

Kocha gotować, cały wolny czas spędza w kuchni. Piękna aktorka przeszła spektakularną metamorfozę, jej dieta robi ogromne wrażenieKocha gotować, cały wolny czas spędza w kuchni. Piękna aktorka przeszła spektakularną metamorfozę, jej dieta robi ogromne wrażenieCzytaj dalej

Ogróki kiszone często okazują się puste w środku

To właśnie proces kwaszenia, czyli naturalnej fermentacji mlekowej, może prowadzić do ubytków w miąższu. Zdarza się to jednak stosunkowo rzadko, głównie w wypadku starszych warzyw lub jeśli niepoprawnie przygotujemy je do tego procesu. Istnieje wiele porad, mających zapobiegać takiemu rezultatowi. Niektórzy twierdzą, że ogórki należy zbierać wyłącznie o świcie, inni że powinno się je najpierw przez całą noc moczyć w zimnej wodzie. Tak naprawdę, nie ma sposobu, by w stu procentach zabezpieczyć się przed pustymi w środku ogórkami. Poniżej prezentujemy jednak listę najskuteczniejszych porad, pozwalajacych zminimalizować to ryzyko.

Dzisiaj grzeje:

  1. Elżbiecie dokuczała nawracająca dolegliwość, postanowiła przez 10 dni pić codziennie szklankę soku z buraka. Lata cierpienia zakończyły się w mgnieniu oka
  2. Jedno z najpopularniejszych turystycznych miast ogniskiem koronawirusa. Porażające wieści za granicy
  3. Wyszła na jaw głęboko skrywana tajemnica Kuchennych Rewolucji, chodzi o 100 tysięcy złotych. Magda Gessler wydała oświadczenie

3 porady, by ogórki nie były puste w środku

1. Uważnie dobieraj ogórki, które trafiają do słoików. Warto wybierać świeże, twarde warzywa.Najlepiej sprawdzają się te średniej wielkości, choć małe także dobrze znoszą proces kiszenia. Najbardziej ryzykowne będą największe z nich. Źródło, z którego bierzemy ogórki powinno być sprawdzone i zaufane, to głównie zbyt intensywne nawożenie odpowiada za to, że miąższ znika w trakcie fermentacji.

2. Dobrze oczyść ogórki. Choć ta porada może wydawać się oczywista, wiele osób zapomina, że każde zabrudzenia, nawet najmniejsze mogą negatywnie wpłynąć na jakość naszych przetworów. Namaczanie ogórków w zimnej wodzie z pewnością nie zaszkodzi.

3. Gotowe przetwory przechowuj we właściwych warunkach. Słoiki najlepiej postawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Wtedy fermentacja przebiega najlepiej. Jeśli postawimy je, na przykład, na słońcu przebiegnie ona zbyt szybko. Ogórki będą wtedy nadawać się jedynie do wyrzucenia.

Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejscaSięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejscaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prezes PKO BP właśnie potwierdził, polskie banki czeka zapaść. Co dalej z klientami?
  2. Restrykcje w Polsce mogą zostać zaostrzone. Wydano pilny apel
  3. Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, tylko 3 składniki. Cała rodzina zachwyci się jej smakiem
  4. 70-letni rodzice przygotowali ucztę, zaprosili sześcioro ukochanych pociech. Dzieci okrutnie złamały im serce
  5. Dopada cię jesienna chandra? Dodaj do kawy jedną porcję przyprawy, od razu poczujesz ulgę
  6. Lata 90. należały do Shazzy. Co dziś słychać u królowej disco polo?

Źródło: winiary.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł