Ogórki kiszone po kołobrzeskuWikipedia / Kagor / GNU Free Documentation License

Kolobrzeskie ogórki kiszone lepsze od tradycyjnych? Sekretem jest jeden tajemniczy składnik

W każdym domostwie przepis na ogórki kiszone delikatnie się od siebie różni. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Jedna z nich może okazać się bardziej smakowita od pozostałych. Czym kołobrzeskie ogórki kiszone różnią się od tych tradycyjnych?

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone to jeden z największych przysmaków. Ciężko znaleźć w Polsce osobę, która wzgardziłaby taką przekąską. Istnieje ogrom najróżniejszych przepisów, które gwarantują nam wytworzenie fantastycznych ogórków kiszonych. Ten na ich kołobrzeską odsłonę z pewnością jest godny uwagi.

Wydało się, jakie rzeczy działy się w kuchni ze Wydało się, jakie rzeczy działy się w kuchni ze "Świata według Kiepskich". Grabowski dlatego nie cierpiał kręcić tam scenCzytaj dalej

Ogórki kiszone w nowej odsłonie

Kołobrzeskie ogórki kiszone na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Ich smak jest niepowtarzalny i delikatnie słony. Również ich aromat nieco różni się od tradycyjnych ogórków kiszonych. Sekret wersji rodem znad Bałtyku tkwi w zastosowaniu kołobrzeskiej solanki. Zawiera ona mnóstwo zdrowych mikroelementów, które tworzą na ogórkach charakterystyczny osad. Ponadto jej wykorzystanie podczas kiszenia sprawi, że nasze smakołyki będą jędrne i twarde. Z czego przygotujemy kołobrzeskie ogórki kiszone?

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 l solanki
  • główka czosnku
  • 4 liście chrzanu
  • zielony koper
  • ziarna gorczycy

Dzisiaj grzeje:

  1. W końcu stało się, klamka zapadła. Od jutra tysiące rodzin straci pieniądze na dzieci
  2. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  3. Lidl na półki rzuci absolutny hit sezonu. Znamy już ceny

Przepis na kołobrzeskie ogórki kiszone

Na początku ogórki musimy dokładnie umyć i pozostawić w zimnej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy solankę kołobrzeską z ziarnami gorczycy, a ogórki układamy ciasno w słoikach z dodatkiem kopru, ząbków czosnku i liści chrzanu. Całość zalewamy ciepłą solanką. Słoiki dokładnie zakręcamy. Ogórki kiszone powinny być gotowe po 5 dniach. Nie pozostaje nic innego niż wykorzystać ten przepis w praktyce.

Najlepsze newsy:

  1. Przed chwilą Polsat przekazał pilne ostrzeżenie. Zacznie się jeszcze dzisiaj
  2. Amstaff był bity i wykorzystywany w nieludzki sposób, potrzebuje pomocy. Właśnie ujawniono jeden z najstraszniejszych przypadków znęcania się nad zwierzęciem w ostatnim czasie
  3. Pilnie szukają 800 osób, które były na wschodzie Polski. Grozi im poważne niebezpieczeństwo
  4. Joanna Krupa przypadkiem pokazała kuchnię. Jest ogromne zaskoczenie, spodziewaliśmy się czegoś innego
  5. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  6. Gigantyczna konkurencja dla Lidla i Biedronki? Już zapadła decyzja, są konkrety
  7. Pilne informacje w sprawie reprezentacji Polski. Ich rywale odmówili spotkania, nie chcą przylatywać do naszego kraju

Źrodło: gotujzdrowokolorowo.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł