Ogórki kiszone składnikiwikimedia/autor: Kpalion/ licencja CC.4.0

Dodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzucenia

Ogórki kiszone tylko z pozoru są proste w przygotowaniu. Podczas procesu fermentacji łatwo o błędy, które mogą być katastrofalne w skutkach i zepsuć smak nawet wielu kilogramów ogórków. Panuje popularne przekonanie, że ten składnik jest niezastąpiony. Rzeczywistość jest zupełnie inna.

Ogórki kiszone są znane już od wielu stuleci, a ich receptura na przestrzeni wieków nie ulegała znaczącej zmianie. W teorii wystarczy zalać je wodą z solą, dodać przyprawy i pozostawić resztę pracy siłom natury. Praktyka wygląda zgoła inaczej i na każdym etapie można popełnić szereg błędów. Jedną z największych pomyłek jest dodanie produktu, który niestety bardzo ściśle kojarzy się z przetworami. Bardzo często to właśnie ten niepozorny składnik wpływa na ostateczny smak całego słoika i doszczętnie go psuje.

Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowićDzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowićCzytaj dalej

Ogórki kiszone - nigdy nie dodawaj go do słoika

Idealne ogórki kiszone powinny być zarazem chrupiące, jak i bardzo soczyste. Pyszna zalewa musi wręcz tryskać z ich wnętrza i pod żadnym pozorem nie możemy poczuć gorzkiego smaku. Jeśli znajdzie się go choć krztyna, cała przyjemność z ich jedzenia zniknie. Za gorzki smak w ogórkach kiszonych odpowiada jeden składnik, o którym nikt wcześniej nie pomyślał. Wydaje nam się, że poprawia on recepturę i koniecznie trzeba do dodać, a tak naprawdę tylko rujnuje efekt końcowy.

Najważniejszym elementem doskonałych ogórków są oczywiście same ogórki, które muszą być najwyższej jakości. Pod żadnym pozorem nie kupujmy ich w marketach, w takich miejscach są pryskane i katastrofę kulinarną mamy jak w garści. Najlepiej wybrać się na pobliski targ i nabyć je z zaufanego źródła. Pamiętajmy, by nie były za wielkie, bo mogą okazać się puste w środku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Od dziś nowe przepisy. Polski rząd zmienił zdanie na kilka godzin przed ogłoszeniem
  2. Gwiazda jest załamana po wyrzuceniu z Pytania na śniadanie. Zastąpi ją Kasia Cichopek, kulisy zwalają z nóg
  3. Świetne wieści dla tysięcy Polaków. ZUS szykuje kolejne ulgi

Najgorszym błędem, jaki możemy popełnić podczas robienia ogórków kiszonych jest użycie suchych przypraw. Pieprz, ziele angielskie i liście laurowe pod wpływem długiego moczenia oddają do zalewy wiele goryczy. Dlatego długo przechowywane ogórki mogą być niejadalne przez te właściwości. Najlepiej używać jak najwięcej świeżych dodatków jak czosnek oraz koper włoski, które mimo upływu czasu nie wpływają negatywnie na smak ogórków.

Klienci w euforii, 1 z największych sieci supermarketów w Polsce w każdą niedzielę będzie mogła być czynnaKlienci w euforii, 1 z największych sieci supermarketów w Polsce w każdą niedzielę będzie mogła być czynnaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zadziwiające sceny w TVP, decyzję miał podjąć Jarosław Kaczyński. Jacek Kurski dostał pilne "polecenie"?
  2. Rząd zmienił zdanie. Od dziś obowiązują nowe przepisy. Polacy mogą nie być zadowoleni
  3. Kamery uchwyciły wszystko. Magda Gessler pobiła się ze współpracownikami
  4. Wspaniałe wieści z Biedronki. Brawo, wszystkie panie przyklasną z radością
  5. Rozsierdzony syn Martyniuka znowu imprezuje. Nieopatrznie nagrał wszystkie rzeczy, które stały na stole, rodzice mogą się zmartwić
  6. Nieoficjalnie: prezydent Barcelony podał się do dymisji. Ugiął się pod presją ze strony Messiego

Źródło: kuchnia.wp

Następny artykuł