Ogórki kiszone - niecodzienny sposób na ich ukiszeniepixabay.com/Devanath

Nie wyrzucaj dużych butelek, ukisisz w nich przepyszne ogórki. Leśnego aromatu doda nietypowy dodatek

Ogórki kiszone nie muszą być wcale kiszone w słoikach lub kamionkowych naczyniach. Tak zwane "kiszeniaki" równie dobrze ukiszą się w dużych butelkach, których często w domach nie brakuje. Dodatek nietypowych liści spowoduje, że ogórki smakować i pachnieć będą inaczej niż zwykle.

Ogórki kiszone są w posiadaniu niewątpliwej korony w kategorii kiszonych produktów. Nawet bardzo popularna kiszona kapusta nie może się z nimi równać, ponieważ ogórki pasują praktycznie do wszystkiego. Jeżeli brakuje ci słoików czy innych naczyń, w których możesz ukisić partię ogórków, użyj dużych butelek. W ich wnętrzu zmieści się dużo warzyw na raz, a wygoda i komfort kiszenia jest bardzo duży.

Skandaliczne zachowanie ekspedientki z Żabki. Bezceremonialnie wyrzuciła klientkę ze sklepu, powód porażaSkandaliczne zachowanie ekspedientki z Żabki. Bezceremonialnie wyrzuciła klientkę ze sklepu, powód porażaCzytaj dalej

Ogórki kiszone w dużej butelce - tani i łatwy sposób na domowe ogórki

Oryginalny pomysł jest w istocie banalnie prosty w wykonaniu. Sam proces nie różni się za bardzo od tradycyjnego kiszenia ogórków, poza tym, że zmieniony jest pojemnik, w którym zachodzi fermentacja. Tradycyjnie wykorzystuje się kamionkowe naczynia, albo w ostateczności szklane słoiki. Poniższy sposób polega na niejako recyklingu butelek, które normalnie większość osób wyrzuca. Jak się do tego zabrać?

Dzisiaj grzeje:

  1. Tragedia rozgrywała się po cichu. Żona Michała Żebrowskiego w końcu przerwała milczenie, jej wyznanie zasmuca
  2. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  3. 500 plus nie jako gotówka, ale jako bon? Szefowa ZUS: pracujemy nad różnymi rozwiązaniami

Potrzebna będzie butelka 5 litrowa, zapas ogórków, niejodowana sól kamienna ( 1 łyżka na 1 litr zalewy), liść laurowy, ziele angielskie, korzeń chrzanu, czosnek, koper oraz dobrej jakości woda. Kluczowym składnikiem, który nadaje kiszeniakom charakterystyczny smak, są liście różnych roślin. Zwyczajowo wykorzystuje się liście dębu, wiśni, orzecha włoskiego czy winogron. Nietypowym dodatkiem są sosnowe igły, które niektórzy wręcz uwielbiają w kiszonych ogórkach. Wybór należy do was, ponieważ każdy ma inne preferencje.

Po skompletowaniu wszystkich składników należy przejść do kolejnego etapu. Wszystkie składniki, poza ogórkami ,układamy na samym dnie. Następnie układamy ciasno ogórki i przetykamy je wybranymi liśćmi, korzeniem chrzanu oraz koprem. Całość zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą z solą i odstawiamy butelki w ciemne miejsce na 5-6 dni. Butelki należy zakręcić delikatnie, aby gazy miały jak uciec.

Aby nie zniszczyć ogórków trzeba wyciągnąć je w odpowiedni sposób. Wystarczy, że odetnie się górną część butelki i z łatwością można sięgać po kiszone ogórki. Aby zahamować fermentacje wystarczy włożyć ogórki do lodówki.

Najlepsze newsy:

  1. Nad zalewem nagle pojawiła się trąba powietrzna. ”Materace latają, dzieci piszczą”
  2. We wsi dowiedzieli się, że Mariusz jest gejem. Jego życie jest zagrożone, robią zebrania pod domem, próbowali otruć psa. Potrzebna pomoc
  3. Tragedia na południu Polski. Dwie osoby nie żyją, nic nie dało się zrobić
  4. Pikantna surówka z marchewki posmakuje każdemu. Wystarczą 3 ząbki czosnku i dodatek, który każdy ma w lodówce, by stworzyć obłędny miks
  5. Steczkowska jest załamana, żali się. Wydała oszczędności, nie stać jej na remont kuchni
  6. Koniecznie dodaj ją do ciasta drożdżowego. Efekty zadziwią, nie będziesz już robić inaczej
  7. Fatalny wypadek młodych gwiazdorów. Nie żyje dwóch 20-latków, wszystko przez alkohol

Źródło: Regiodom

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł