Ogórki kiszone i biały nalotyoutube.com/Health&Fitness

Wyrzucasz ogórki kiszone z białym nalotem? Prawda na ich temat jest zaskakująca

Z całą pewnością ogórki koszone są jedną z najbardziej popularnych przekąsek, która doskonale sprawdza się jako dodatek obiadowy. Ciężko oprzeć się ich słono-kwaśnemu smaku. Niekiedy zdarza się tak, że po pewnym czasie pojawia się na nich biały nalot. Wiele osób uważa, że należy je wówczas wyrzucić. Jak jest naprawdę?

Ogórki kiszone oprócz swojego fantastycznego smaku są bogate w wiele ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Zawierają one sporo wody, w związku z tym są idealną przekąską w trakcie upalnych dni, które aktualnie nam towarzyszą. Okazuje się, że biały nalot, który się pojawia na ogórkach kiszonych nie stwarza dla nas zagrożenia i posiada pewne istotne właściwości.

Skandal, pacjenci szpitali masowo robią porażające zdjęcia w polskich szpitalach. Więźniowie nie pracują na swoje utrzymanie, a jedzą lepiej?Skandal, pacjenci szpitali masowo robią porażające zdjęcia w polskich szpitalach. Więźniowie nie pracują na swoje utrzymanie, a jedzą lepiej?Czytaj dalej

Wyjątkowo zdrowe ogórki kiszone

Ogórki kiszone są niskokaloryczną przekąską, która nie odbije się negatywnie na naszej wadzie. Ponadto są one bogate w błonnik, który pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Oprócz tego wspiera on układ krążenia oraz zapobiega zaparciom, nadwadze, cukrzycy, a nawet może uchronić nas przed nowotworami układu pokarmowego. Co jednak oznacza biały nalot, który możemy czasami zaobserwować?

Jeżeli ogórki kiszone były przygotowane w odpowiednich warunkach, wówczas biały nalot, który na nich zaobserwujemy jest bardzo dobrym znakiem. Oznacza to obecność bakterii kwasu mlekowego, które mogą bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Dzisiaj grzeje:
1. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
2. Już ponad 3 mln Polaków korzysta z dużego ułatwienia, ty też możesz. Wystarczy jedna rzecz

Ogórki kiszone i bakterie kwasu mlekowego

Bakterie kwasu mlekowego nie są niczym innym jak probiotykiem, który może okazać się zbawienny dla naszego układu pokarmowego. Ogórki kiszone z białym nalotem pomogą nam wzmocnić odporność, ułatwić trawienie, usprawnić prace jelit oraz uszczelnić ich błonę śluzową. Należy jednak wystrzegać się białego nalotu na powierzchni zalewy.

Kożuch, który czasem można zaobserwować świadczy o tym, że kiszenie nie przebiegło w prawidłowy sposób i rozpoczęły się procesy gnilne. Wówczas ogórki kiszone są miękkie i mają dziwny zapach. Oczywiście wtedy nie powinniśmy ich spożywać.

Najlepsze newsy:

  1. Nagły protest w samym centrum polskiego miasta. Zbiera się ogromny tłum, co tam się dzieje?
  2. 116 osób tragiczne zginęło jednego dnia od piorunów. Dramatyczne i smutne wiadomości przekazały władze Indii
  3. Magda Gessler zdradziła jak gotuje rosół. Tajemnica tkwi w szczegółach
  4. Co za widok, do internetu trafiło zdjęcie Gessler bez makijażu w turbanie na głowie. Kompletnie nieumalowana gwiazda "Kuchennych rewolucji" zaskoczyła wszystkich
  5. Dostała od koleżanki słoik ogórków i zachwyciła się ich obłędnym smakiem. Wszystko przez niezwykłą przyprawę
  6. Widok grobu Kazimierza Deyny zapiera dech w piersiach. Od jego śmierci minęło już ponad 30 lat

Źródło: Haps.pl

Następny artykuł