Ogórki kiszone zawsze się udadzą, jeśli unikniemy jednego błędu.pixabay/Emilia_Baczynska

Używasz wody z kranu, robiąc ogórki kiszone? 1 okropny błąd i będą do niczego

Ogórki kiszone nie są trudne w przygotowaniu. Większość osób doskonale zna przepis na słynne przetwory, dzięki któremu kiszonki zawsze się udają. Pozornie wystarczy tylko dodać do warzyw odpowiednie przyprawy, ułożyć je w słoiku i zalać wodą. Okazuje się, że jednak, że w ostatnim kroku przygotowania ogórków często popełniamy okropny błąd.

Ogórki kiszone pozostają jedną z najchętniej przyrządzanych przez nas kiszonek. Uwielbiamy je za charakterny i dobrze znany smak oraz wysoką zawartość cennych witamin i innych składników odżywczych. Gdy kisimy ogórki, zwykle korzystamy ze sprawdzonych przepisów, często przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Receptura zapisana w zeszycie babci niemal zawsze się sprawdza, ale czasem możemy odkryć, że podczas fermentowania warzyw coś poszło nie tak. Bardzo często przetwory nie udają się przez jeden poważny błąd popełniany podczas zalewania ogórków wodą.

Sekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładSekielski pokazał fanom swój tygodniowy jadłospis. 1 punkt jest szczególnie ważny, każdy powinien brać przykładCzytaj dalej

Ogórki kiszone zalane kranówką mogą być dalekie od ideału

Ogórki kiszone królują w spiżarni każdego smakosza. Ci, którzy szczególnie uwielbiają te przetwory, przykładają sporą wagę do wyboru odpowiednich warzyw, bo od lat wiadomo, że przenawożone ogórki nie ukiszą się dobrze. Wiele osób podkreśla też dodatek odpowiednich przypraw - dodatek liści laurowych czy ziela angielskie może sprawić, że kiszone będą okropnie gorzkie, a dodatek liści porzeczki, wiśni czy dębu nie tylko nada przetworom cudowny aromat, ale też wpłynie na ich trwałość. W internecie znajdziemy jednak nieco mniej porad na temat wody dodawanej do kiszenia ogórków, a tymczasem ma ona ogromny wpływ na jakość i smak kiszonek.

Dzisiaj grzeje:

  1. Media przekazały druzgocące informacje. Nic nie mogli zrobić, nie żyje
  2. Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla męża
  3. Rząd odrzucił dzisiaj obniżkę, którą sam obiecał. Wszyscy jej oczekujący usłyszeli jedną odpowiedź

Nie każda woda będzie równie dobra. Najlepiej sprawdzi się woda źródlana - nie musimy jej gotować, bo powinna być ona odpowiednio twarda, by ogórki kiszone dłużej zachowały świeżość. Wiele osób korzysta z wody ze studni, co nie jest najgorszym pomysłem, ale w tym przypadku koniecznie powinniśmy ją odstawić na kilka godzin, aby zgromadzone w niej zanieczyszczenia mogły opaść na dno. Dla pewność możemy ją też gotować przez 2-3 minuty i wystudzić. Do kiszenia nie nadaje się jednak woda z kranu, bo bardzo często zawiera mnóstwo chloru. Jeśli nie mamy innego wyjścia, powinniśmy koniecznie odstawić ją na 24 godziny, aby pozbyć sie szkodliwej substancji, która źle wpłynie na jakość i smak przetworów.

3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kaufland przekroczył wszelkie granice. Obsceniczna reklama pod ostrzałem
  2. Przed chwilą się zaczęło. Żywioł bezlitośnie uderzył w Polskę, gigantyczne zniszczenia
  3. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  4. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  5. Nawet nie próbuj wylewać wody po kiszonych ogórkach. Ma 3 niesamowite nieznane zastosowania, które pokocha cała rodzina
  6. Magda Gessler ujawniła tajemnicę. Wyznała, któremu klubowi kibicuje, jej wybór zaskoczył wiele osób

Źródło: Smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł