Ogórki kiszone według Karola Okrasy.Wikipedia / MOs810 / CC BY-SA 3.0

Karol Okrasa wyjawił swój sposób na idealne kiszone ogórki. Stawia na wyjątkowe składniki

Wyśmienite ogórki kiszone są prawdziwym kulinarnym skarbem. Ich zastosowanie może być najróżniejsze, a liczba przepisów jest ogromna. Jednym z nich podzielił się Karol Okrasa. Znany kucharz sprawia, że ogórki kiszone są jeszcze bardziej wyjątkowe za sprawą nietypowych składników.

Ogórki kiszone bez wątpienia można zaliczyć do jednego z najpopularniejszych dodatków obiadowych. Przysmak doskonale sprawdza się również jako niezależna przekąska. Preferencje mogą być najróżniejsze, jednak najważniejszy jest smak. Jak ogórki kiszone przygotowuje Karol Okrasa?

Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebieKarol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebieCzytaj dalej

Karol Okrasa i jego ogórki kiszone

Ciężko o bardziej rozpoznawalną postać polskich kulinariów. Karol Okrasa nie raz potrafił zadziwić nas swoimi przepisami. Tym razem warto przyjrzeć się jak wykonuje ogórki kiszone. Przepis jest nieco zaskakujący z uwagi na wykorzystane składniki. Wśród nich znajdziemy między innymi liście dębu oraz liście porzeczki. Zanim zaczniesz przygotowywać ogórki kiszone według przepisu Karola Okrasy zaopatrz się w następujące produkty.

  • ogórki
  • ciepła woda
  • sól
  • chrzan
  • czosnek
  • liście dębu
  • liście porzeczki
  • liście wiśni
  • łodygi kopru
  • gorczyca

Dzisiaj grzeje:

  1. Nagła, zła wiadomość od ministerstwa. Klienci sklepów będą niezadowoleni
  2. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  3. Zawieszenie czternastki na 3 lata, 30% pensji mniej i zmiana zasad zarabiania. Jest groźba strajku generalnego

Smakowite ogórki kiszone w wyjątkowym wydaniu

Na początku myjemy ogórki i namaczamy je przez minimum 30 minut. Układamy je pionowo w wyparzonych słoikach. Pomiędzy nimi umieszczamy kawałki chrzanu, gałązki kopru, ząbki czosnku, gorczycę i liście dębu, wiśni oraz porzeczki. Zalewamy je w całości ciepłą wodą zmieszaną z solą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni. Po tym czasie przenosimy ogórki kiszone do zacienionego chłodnego pomieszczenia takiego jak piwnica.

Najlepsze newsy:

  1. Wszyscy Polacy dziś się dowiedzą. Chodzi o poważne zagrożenie
  2. Miliony Polek i Polaków otrzymają dziś SMS-a . Będzie bardzo niebezpiecznie, rządowe centrum ostrzega
  3. Europejskie państwo przywraca restrykcje. Wyjazd na wakacje może być utrudniony
  4. Magda na emeryturze prawie nie kupuje jedzenia, a czuje się o 10 lat młodsza. Wszystko za sprawą 1. rzeczy
  5. Rewelacyjnie kisi ogórki według tajemnego przepisu. Wyjawił go, cała rodzina błaga mężczyznę o przetwory
  6. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  7. Największy sportowiec wszech czasów wrócił do gry. 57-letni Michael Jordan popisał się niesamowitym zgraniem (WIDEO)

Źródło: Kuchnia Lidla

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł