Ogórki kiszone nie są już najzdrowszym produktem?libreshot.com/ Martin Vorel

Zaskakujący produkt, który może uchronić Twoje zdrowie. Zdrowszy od czosnku, ogórków kiszonych i zakwasu z buraków razem wziętych

Z całą pewnością można założyć, że ogórki kiszone są jednym z podstawowych przetworów, które trzymane są przez Polaków w spiżarkach. Choć przez wielu są uważane za wyjątkowo zdrowe, jest coś znacznie lepszego. Tajemniczy produkt jest cenny szczególnie teraz.

Ogórki kiszone pełne są właściwości prozdrowotnych, które w zaskakujący sposób wpływają na zdrowie ludzkiego organizmu. Jeśli jesteś ich fanem, a twoja codzienna dieta składa się także z buraczanego zakwasu i dużych ilości czosnku - zdecydowanie lubujesz się w zdrowej diecie.

Klamka zapadła. Premier Polski nie miał wyjścia, piorunująca decyzja dot. wszystkich, branża gastronomiczna też się załapałaKlamka zapadła. Premier Polski nie miał wyjścia, piorunująca decyzja dot. wszystkich, branża gastronomiczna też się załapałaCzytaj dalej

Ogórki kiszone, czosnek i zakwas to nie wszystko - można jeszcze bardziej dbać o swoje zdrowie

Specjaliści z dziedziny żywienia człowieka co i rusz bombardują nas nowymi formułami dotyczącymi tego co powinniśmy jeść, czego się wystrzegać. W tym całym przesycie informacji ciężko jest zorientować się, co tak naprawdę jest dla naszych organizmów faktycznie wskazane.

Mimo to dietetycy są zgodni co do jednego produktu, który zaskakuje wszystkich fanów zdrowej diety. Jego charakterystyka jest na tyle niecodzienna, że aż ciężko uwierzyć, że może być lepszy od czosnku, zakwasu z buraków czy nawet ogórków kiszonych razem wziętych. Jest szczególnie istotny dla sportowców, którzy po sporym wysiłku fizycznym potrzebują czegoś, co szybko i sprawnie zregeneruje ich nadwyrężone organizmy.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób zajmuje się głównie patogenami i ich wpływem na człowieka, jednak część naukowców w tejże instytucji bada także inne aspekty życia ludzi. Jednym z nich są testy na najzdrowszych warzywach. Za kryterium przyjęli potwierdzone badaniami właściwości prozdrowotne najpopularniejszych produktów. Wyniki oszałamiają nawet największych smakoszy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najłatwiejsze ciasto "minutka". Wymieszaj wszystko i upiecz, efekt powalający
  2. TVN pilnie alarmuje, zacznie się dziś z samego rana, potrwa do 6:00 w sobotę. Lepiej odwołać wszystkie wyjazdy
  3. Zostało ci mięso z rosołu? Cudownie, zrobisz z niego najlepszy farsz do pierogów

W przeprowadzonym teście sprawdzono te warzywa, które od dawna znajdują się w jadłospisach milionów ludzi. Nikogo nie powinien dziwić fakt, że dużo uwagi poświęcono czosnku czy kiszonym ogórkom - uznawane są przez miliony osób za jedne z najzdrowszych produktów.

Czosnek, dzięki substancji o nazwie allicyna, wykazuje działania bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze, co czyni z niego jeden z najlepszych składników diety. Kiedy za oknem pada deszcz i wieje zimny wiatr - ząbek czosnku dziennie może uchronić przed niechcianą infekcją.

Podobnie jest z ogórkami kiszonymi czy zakwasem z buraków. W trakcie fermentacji do akcji wkraczają bakterie kwasu mlekowego, które są obecnie także w naszych jelitach. Częste jedzenie kiszonek pozwala uzupełnić naturalną florę bakteryjną, a cała paleta witamin, potrzebnych do odpowiedniego funkcjonowania, tylko wzmaga zdrowotną wartość ukiszonych warzyw.

Okazuje się jednak, że naukowcy z ECDC wskazują na coś zupełnie innego. Na pierwszym miejscu ich listy nie warto nawet szukać wymienionych wyżej produktów - to rukiew wodna została postawiona na szczycie zestawienia.

To niepozorne warzywo nie jest zbyt często jedzone przez Polaków, lecz skład rukwi i jej właściwości powinny być przez nas wszystkich uwzględnione. Pełno w niej bowiem A i C oraz jest bogata w żelazo, wapń, magnez, potas, sód i fosfor. Dołączenie jej do diety minimalizuje ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, polepsza stan skóry, pozytywnie wpływa na trawienie, zmniejsza zmarszczki, poprawia pracę żołądka, a nawet korzystnie wpływa na samopoczucie.

Co ciekawe, poprawia wyniki sportowe sportowców, pozwalając bić kolejne rekordy. Co można z niej przygotować? Idealnie sprawdza się jako dodatek na kanapkach czy w sałatkach. Niektórzy jedzą ją także samą z siebie jako przekąskę.

Kuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyKuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Godziny dla seniorów kuriozalną sytuacją i solą w oku. Sklepy żądają zmian
  2. Ryzyko jest ogromne. GLW pilnie przypomina o obowiązujących nakazach i zakazach
  3. Woda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewaj
  4. Ulepszony i jeszcze skuteczniejszy syrop z cebuli. Jego moc potęgują nietypowe dodatki
  5. Udało się. Zdobyliśmy najprostszy i najzdrowszy przepis na barszcz kiszony bez gotowania, wszyscy powinni go poznać
  6. Zacznie się już w poniedziałek. Polacy powinni być przygotowani
  7. Wszyscy przegapili informację. Sanepid pyta o miejsce na zbiorowe mogiły. Przerażające doniesienia

Źródło: zestadionu.pl, Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł