Ogórki Kiszone, których nie powstydziłaby się Magda GesslerWikipedia / Ewkaa / CC BY-SA 3.0

Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler bije na głowę inne. Restauratorka ma 1 wskazówkę

Ogórki kiszone mają niepowtarzalny smak, zwłaszcza jeżeli przygotujemy je w odpowiedni sposób. Magda Gessler zdradziła swój przepis. Zawiera on jedną niezwykle istotną wskazówkę, dzięki której ogórki kiszone będą jeszcze lepsze. Nie można im się oprzeć.

Przepisów na fantastyczne ogórki kiszone możemy znaleźć multum. Jednak ten, który proponuje Magda Gessler bije inne na głowę. Jeden szczegół sprawi, że kwaśno-słony dodatek stanie się jeszcze bardziej smakowity. Jak najbardziej znana restauratorka przyrządza ogórki kiszone?

Poszedł nagły komunikat z Ministerstwa ws. noszenia maseczek. Wszystkie media go przekazują, Lidl, Biedronka i inne sklepy są adresatemPoszedł nagły komunikat z Ministerstwa ws. noszenia maseczek. Wszystkie media go przekazują, Lidl, Biedronka i inne sklepy są adresatemCzytaj dalej

Ogórki kiszone według przepisu Magdy Gessler

Nie da się ukryć, że Magda Gessler jest specem, jeżeli chodzi o kuchnię polską. Ogórki kiszone bez wątpienia są jednym z rodzimych specjałów. Przepis gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje" jest prosty w wykonaniu. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden istotny szczegół. Mianowicie należy wykorzystywać wyłącznie ogórki określane mianem "kwaszeniaków". Można odróżnić je od innych ogórków gruntowych po chropowatej skórce. Co będzie nam potrzebne do przygotowania smakowitych frykasów?

  • 1 kg ogórki gruntowe "kwaszeniaki"
  • koper
  • liście wiśni
  • liście chrzanu
  • korzeń chrzanu
  • ząbki czosnku
  • sól niejodowana
  • woda

Dzisiaj grzeje:

  1. Wiele osób do samego końca walczyło o jej życie. Niestety, choroba zebrała nieubłagane żniwo
  2. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  3. Nad morzem groźny nie tylko koronawirus. Wielu Polaków wciąż nie zdaje sobie sprawy

Smakowite ogórki kiszone są proste w przygotowaniu

Na początku dokładnie myjemy ogórki i namaczamy je przez minimum 30 minut. Następnie układamy je ciasno w słoikach. Dodajemy do nich liście, kawałki korzenia chrzanu oraz ząbki czosnku. Wodę gotujemy, na litr zalewy powinny przypadać dwie łyżki soli. Po ostudzeniu zalewamy nią ogórki. Woda powinna być ciepła. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem w ciemne i suche miejsce. Wystarczy odrobina cierpliwości i ogórki kiszone będą gotowe. Pierwszych efektów kiszenia możemy spodziewać się po tygodniu.

Najlepsze newsy:

  1. Pilne: trwają poszukiwania. Jest oficjalny komunikat
  2. Nieludzkie traktowanie zwierząt w gospodarstwie rolnym. Wszystko się nagrało i wydało, niewyobrażalnie tragiczne
  3. Porażająca decyzja sztabu kryzysowego. Kolejny hotel w Krakowie zamieniają w izolatorium
  4. Rewelacyjnie kisi ogórki według tajemnego przepisu. Wyjawił go, cała rodzina błaga mężczyznę o przetwory
  5. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  6. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  7. Kolejna fala zachorowań na COVID-19 w Polsce. Wiemy, czy kibice wejdą na stadiony

Źródło: Smaki Życia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł