Ogórki kiszone - jeden błąd i wszystko może zostać zniszczonefacebook.com

Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre

Ogórki kiszone są wyjątkowym produktem, który choć jadany jest przez praktycznie każdego, mało kto potrafi dobrze je zrobić. Jeden głupi błąd sprawi, że kiszeniaki nie wyjdą smaczne i chrupiące. Odpowiednia wiedza i uwaga sprawi, że każdy słoik będzie przepyszny i nie będzie osoby, która nie chciała by ich zjeść.

Ogórki kiszone dla wielu wydają się produktem, którego nie ma potrzeby robić w domu. W końcu w prawie każdym sklepie znajdzie się chociaż jeden ich słoik. Niestety, sklepowe ogórki nie mogą równać się jakością z domowymi ogórkami. Smak własnoręcznie przygotowanych kiszeniaków jest nie do opisania, a właściwości prozdrowotne przemawiają za domowym przygotowaniem wielu partii. Jeśli jednak nie poświęcimy im odpowiedniej ilości uwagi, możemy zepsuć całą swoją ciężka pracę. Już jeden bardzo głupi błąd niweczy cały trud włożony w kiszenie ogórków.

Odechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalOdechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalCzytaj dalej

Ogórki kiszone wymagają należytej uwagi - 1 błąd i całość może wylądować na śmietniku

Kto nie lubi ich delikatnie kwaskowego, orzeźwiającego smaku? Poza samymi ogórkami w słoiku znajduje się także zalewa, która ma równie wiele wspaniałych właściwości. Już jedna szklaneczka soku z ogórków pomoże przezwyciężyć zmęczenie po całej nocy imprezowania, nawodni i uzupełni wypłukane elektrolity. Niestety, kisząc je trzeba pamiętać o odpowiednim ich przygotowaniu, ponieważ jeden wyjątkowo głupi błąd może zniweczyć wszystkie starania.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje wielki Polak. Nagle trafił do szpitala, niestety nie udało się go uratować
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Już nie dziura, a krater. Na wypłaty rent i emerytur zabraknie nawet 100 miliardów złotych

Kluczowymi składnikami, zaraz po ogórkach, są sól, czosnek, koper oraz chrzan. Nadzwyczaj głupim błędem byłoby, gdyby w czasie kiszenia zabrakłoby któregoś z nich, prawda? Mimo wszystko podczas przygotowywania dużych ilości słoików można zapomnieć o którymś z nich. Jak w takim razie zrobić doskonałe kiszeniaki?

Kluczem do sukcesu są odpowiednie ogórki, które winny pochodzić z organicznej hodowli, na której nie korzysta się z chemii i pestycydów. Równie ważna jest jakość wody, która musi mieć odpowiednią zawartość minerałów( najlepiej sprawuje się ta o średniej twardości), a także odpowiednie proporcje składników. Choć ilość chrzanu i czosnku należy dostosować do własnych preferencji, tak sól powinna być dodawana w proporcji 1 łyżka na 1 litr zalewy. Inaczej ogórki wyjdą zbyt słone, jeśli dodamy za dużo, lub zwyczajnie zepsują się, jeśli dodamy jej za mało.

Jola do obiadu zrobiła surówkę z ogórków kiszonych, rodzina od razu ją pokochała. Teraz poleca wszystkim, Jola do obiadu zrobiła surówkę z ogórków kiszonych, rodzina od razu ją pokochała. Teraz poleca wszystkim, "prosta, bardzo szybka i pyszna"Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wygralibyście pół miliona złotych? Podchwytliwe pytanie w "Milionerach", na które niewiele osób potrafiłoby odpowiedzieć
  2. Od dzisiaj zakaz. Trzeba wiedzieć, jest wyjątek
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Przyłapana Gessler pozbawiona doczepów, makijażu i loków. Są zrobione zdjęcia, krążą po sieci i wywołują kontrowersje
  5. Idealna panierka do kotletów schabowych, dzięki prostej sztuczce szefów kuchni zawsze wyjdzie chrupiąca jak marzenie
  6. Marta Linkiewicz znowu szokuje. Patogwiazda FAME MMA odsłoniła niemal wszystko, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

Źródło: ogrodekdziadunia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł