Ogórki kiszone okazały się jej porażką - wiemy dlaczegowikipedia.org/MOs810 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Wzięła kęs ogórka kiszonego i spojrzała z niedowierzaniem do wnętrza. Już wiedziała, że popełniła niewybaczalny błąd

Ogórki kiszone są przez Polaków wręcz wielbione. Mało kto może powstrzymać się przed chociażby jednym ogórkiem spałaszowanym do obiadu. Wystarczył jeden kęs jej ogórka, aby zrozumiała, że popełniła ogromny błąd.

Ogórki kiszone na całym świecie są uznawane za niewątpliwy przysmak, choć Polacy wiodą w tym prym. Co roku w wielu domach pod koniec lata przyrządzane są dziesiątki kiszonek, w których najczęściej można zauważyć ogórki. Niestety, łatwo o popełnienie błędu, który zauważysz dopiero po ugryzieniu.

Ujawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejUjawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnejCzytaj dalej

Ogórki kiszone należy przygotować z należytą ostrożnością - inaczej wiele ryzykujesz

Przekonała się o tym Marta, która niestety nie miała żadnego pojęcia o problemach, jakie mogą pojawić się przez kilka wpadek. Błędy te dają o sobie znać już po ukiszeniu, więc od samego początku warto mieć odpowiednią świadomość. Co spowodowało, że zorientowała się o swojej pomyłce?

Biorąc ogórka do ręki nie przeczuwała co ją za chwile spotka. Dopiero wgryzając się w warzywo zrozumiała, że coś jest nie tak. Wnętrze ogórka było puste, a więc całą przyjemność z jedzenie zniknęło - kiszeniak jest wtedy zbyt elastyczny, aby uzyskać należyte chrupnięcie.

Niestety, takie puste ogórki można także często kupić w sklepach, ponieważ producenci nie przykuwają aż tak dużej wagi do jakości swoich produktów. Zdradzamy czego trzeba unikać i co warto zrobić, aby ustrzec się przed tak karygodnym defektem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wymieszaj składniki widelcem i wyłóż na patelnię. W mniej niż 5 minut zrobisz placuszki lepsze niż placki ziemniaczane
  2. Pilna konferenca premiera. Podjął decyzję ws. lockdownu
  3. Dzięki nim mamy świeże pieczywo, warzywa i zakupy. W końcu wyszło na jaw ile zarabiają kasjerzy, kwoty nie mieszczą się w głowie

Marta przede wszystkim prawdopodobnie użyła złych ogórków. Przede wszystkim należy unikać ogórków kupowanych w sklepach. Takie warzywa są często pośledniej jakości i nie nadają się do przetworów. Warto zaopatrywać się w nie u sprawdzonego i ekologicznego sprzedawcy.

Jeśli uda nam się dostać do zaufanego dystrybutora, trzeba dokładnie obejrzeć jego produkty. Ogórek do kiszenia powinien być jasny i mały - im ciemniejszy okaz, tym większa szansa, że w czasie uprawy używano bardzo dużo nawozów z azotem, który źle wpływa na jakość kiszenia.

Specjaliści, którzy na kiszeniu zjedli zęby twierdzą, że najlepszą odmianą do kiszenia są ogórki śremskie. Niewielkie i jędrne warzywa doskonale znoszą proces fermentacji, a efekt końcowy oszołamia każdego smakosza.

Kolejnym aspektem kiszenia jest miejsce i sposób przechowywania ich w trakcie kiszenia. Pomieszczenie powinno nie mieć żadnego dostępu do światła słonecznego, a temperatura winna utrzymywać się w okolicy 15 stopni Celsjusza.

Aby uniknąć pustej przestrzeni, trzeba także upchać je bardzo ciasno w słoiku. Dodatkowo ochroni je to przed pleśnią i zepsuciem, ponieważ będą na siebie na tyle mocno naciskać, że nie wypłyną na powierzchnie wody pod wpływem wyporności.

Ostatnią rzeczą, którą można zrobić, jest dokładnie umycie i namoczenie warzyw w zimnej wodzie. To wpłynie na ich jędrność i chrupkość, która po wyjęciu ze słoika będzie najwyższego poziomu.

Klasyk w wydaniu, które was zaskoczy. Surówka z kapusty w połączeniu z jednym składnikiem daje spektakularny efektKlasyk w wydaniu, które was zaskoczy. Surówka z kapusty w połączeniu z jednym składnikiem daje spektakularny efektCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Jest prognoza na zimę 2021. Wizja najbliższych miesięcy może wielu wprawić wielu w kiepski nastrój
  2. Brak słów. Dramat zwierząt trwał od miesięcy, wiele z nich nie miało żadnych szans
  3. Porażająco dosadny apel wściekłej na seniorów kasjerki. "Głupota ludzka nie zna granic", wyjawiła porażające kulisy pracy w markecie
  4. Ujawniono druzgocącą kwotę emerytury Jolanty Kwaśniewskiej. Mało kto wie, że jest autorką książki kulinarnej
  5. Dosyp kilka łyżek. Schabowe robione inaczej wyjdą bardziej chrupiące niż kiedykolwiek, nieziemski przepis
  6. Wkrótce zakaz wychodzenia z domu? Jest komentarz wicepremiera
  7. 1500 zł od rządu co miesiąc. Sejm zdecydował, jakie są warunki?

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł