Ogórki kiszone - co zrobić, by nie były puste w środku?Pixabay / skyradar

Puste ogórki kiszone są zmorą miłośników przetworów. Znamy 3 skuteczne sposoby aby uniknąć tak niemiłej sytuacji

Czasami bywa tak, że nasze ogórki kiszone po przegryzieniu lub przekrojeniu, okazują się puste w środku. Nie da się ukryć, że tego typu incydenty nie napawają nas zachwytem. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą na zminimalizowanie szansy na rozczarowanie tego typu.

Nic nie smakuje tak dobrze jak samodzielnie przygotowane ogórki kiszone. Idealnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielna przekąska między posiłkami. Niestety, niekiedy zdarza się, że są one puste w środku. Jak można tego uniknąć?

Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaZaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaCzytaj dalej

Puste w środku ogórki kiszone - jak uniknąć tego problemu?

Kluczowe w celu uniknięcia rozczarowania jest odpowiednie przygotowanie ogórków kiszonych. Pustego środka możemy uniknąć już podczas ich wybierania w sklepie lub na straganie. Powinniśmy wybierać świeże ogórki średniej wielkości. Powinny być jędrne. Warto również zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego dostawcy warzyw, ponieważ sposób ich uprawy również jest nie bez znaczenia. Sflaczałe ogórki często osiągają ten wątpliwie zachwycający stan przez zastosowanie zbyt dużej ilości nawozu. Jakie są pozostałe dwa sposoby na uniknięcie rozczarowującej pustki w środku ogórków kiszonych?

Dzisiaj grzeje:

    1. Chcesz poprawić kondycję storczyków? Zagotuj wodę i dodaj do niej produkt, który na pewno masz w kuchni
    2. Skarbówka zajęła mu konto bankowe za niepłacenie abonamentu. Poszedł do sądu i zadziwił wszystkich

Co zrobić by ogórki kiszone nas nie rozczarowały?

Każdy kto przygotowywał kiedykolwiek ogórki kiszone zdaje sobie sprawę, że przed rozpoczęciem ich przygotowania należy je solidnie umyć. Okazuje się, że może to zapobiec powstaniu pustki w ich środku. Ponadto warto je przez kilka godzin namoczyć w wodzie. Taki zabieg sprawia, że stają się bardziej jędrne.

Trzecia wskazówka odnosi się do miejsca, w którym przygotowujemy nasze ogórki kiszone. Najważniejsze by nie było one nasłonecznione. Warunki panujące w piwnicy są najbardziej odpowiednie. Warto pamiętać, że słoiki z ogórkami lubią zacienione i chłodne miejsca.

Najlepsze newsy:

      1. Dramatyczna relacja pobitej na wiecu Dudy 18-latki. "Jego zwolennicy mnie wyzywali, a on patrzył mi w oczy i nie powiedział nic"
      2. Są ofiary i ranni, w stolicy zawyły syreny. Za granicą doszło do tragedii
      3. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś
      4. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
      5. 3 proste tricki sprawią, że ogórki kiszone będą idealnie chrupkie. Lepszych nie da się zrobić
      6. Anna Lewandowska przegrała zakład. Nie uwierzycie, co musiała zrobić, fani byli w szoku

Źródło: winiary.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł