Ogórki kiszone mogą się popsuć, jeśli popełnimy pewne błędy.pixabay/Emilia_Baczynska

Twoje ogórki kiszone się popsuły? Prawdopodobnie popełniłeś 1 z 4 poważnych błędów

Ogórki kiszone niekiedy niemiło nas zaskakują, gdy odkrywamy, że coś poszło nie tak i przetwory nie nadają się do jedzenia. Może być to spowodowane pewnymi błędami. Wyjaśniamy, na czym polegają najczęstsze z nich.

Ogórki kiszone powinny być zawsze jędrne, lekko chrupkie i przyjemnie pachnieć. Jeśli po otworzeniu słoika odkryjemy, że są miękkie, nie świadczy to jeszcze o tym, że przetwory są zepsute i nie powinniśmy ich jeść. Kiedy jednak ich smak jest daleki od ideału, a przy tym zapach zupełnie nie zachęca nas do konsumpcji, prawdopodobnie ogórki kiszone nadają się już tylko do wyrzucenia. By nie popełnić błędów w przyszłości, warto wiedzieć, jakie błędy mogliśmy popełnić podczas kiszenia.

Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieŻywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieCzytaj dalej

Ogórki kiszone się nie udały? Oznacza to, że mogliśmy popełnić pewne błędy podczas ich przygotowania

Ogórki kiszone nie są zbyt trudne w przygotowaniu. Wystarczy wybrać warzywa dobrej jakości - najlepiej z zaufanego źródła, by mieć pewność, że nie są przenawożone, dodać do nich odpowiednie przyprawy i zalać osoloną wodą. Większość smakoszy przyrządza je od lat, ale każdemu mogła zdarzyć się przykra niespodzianka w postaci popsutych przetworów. Przyczyną tego, że ogórki kiszone są nieprzyjemnie gorzkie i brzydko pachną bywają czasem dość niepozorne sprawy.

Dzisiaj grzeje:

  1. TVP przekazało najgorsze informacje. Zmarł prawdziwy geniusz, ogromna strata dla kraju
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. NBP wprowadza do obiegu nową monetę. Nominał zaskakuje

Gdy na świeżych ogórkach są nawet najdrobniejsze plamki, może nas to zaniepokoić. Niewielki uszkodzenia mogą świadczyć o tym, że na warzywach zgromadziła się pleśń. Wybierajmy zawsze świeże i zdrowo wyglądające ogórki, bo nawet najmniejsze ilość pleśni sprawia, że przetwory wylądują w koszu na śmieci. Kolejną kwestią jest mycie warzyw - najlepiej zająć się tym tuż przed kiszeniem. Gdy ogórki będą się długo moczyć, mogą wcześniej zwiędnąć, sfermentować lub spleśnieć. Bardzo często po otwarciu felernego słoika okazuje się, że był uszkodzony lub nieodpowiednio wymyty. Wszelkie nierówności w wieczkach i szkle nie nadają się do kiszenia ogórków. Bardzo ważne jest też wcześniejsze wymycie i wygotowanie słoików. Częstym błędem jest także brak pasteryzacji, gdy chcemy cieszyć się smakiem przetworów dość długo. W tym celu wystarczy ułożyć ściereczkę na dnie garnka, poustawiać na niej słoiki tak, by nie stykały się ze sobą i zalać je woda do 3/4 wysokości. Garnek nakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

Odechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalOdechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wiadomości TVP znów wyemitowały upokarzający materiał. Na wizji nie uszanowano nawet tożsamości aktywistki, o której mówiono
  2. Gwiazda TVN wróciła z wakacji. Od razu pokazała, co zastała na lotnisku, fani przecierają oczy
  3. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  4. Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nóg
  5. Zamieszanie, Polacy mogą się pogubić. Jutro w Lidlu zmiana godzin otwarcia, zupełnie inaczej niż zwykle
  6. Wielkie wyróżnienie dla Roberta Lewandowskiego od UEFA. Polak wśród najlepszych, ogromny sukces, brawo

Źródło: Winiary

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł