ogórki konserwoweYouTube.com/ Weronika Domogród

Robisz ogórki konserwowe? Mnóstwo osób popełnia opłakany w skutkach błąd, 1 trik sprawia, że zawsze wyjdą doskonałe

Ogórki konserwowe świetnie sprawdzają się latem. Chrupiąca, a jednocześnie soczysta przekąska jest uwielbiana przez wszystkich. Należy jednak zadbać o ich odpowiednie przygotowanie, bo jeden mały błąd może zniszczyć cały wysiłek jaki w nie włożyliśmy

Ogórki konserwowe ulubiony przysmak wielu Polaków. Z prostych i tanich składników powstaje prawdziwa bomba smakowa. Sekret ich sukcesu tkwi we wspaniałej konsystencji. Odpowiednio przygotowane ogórki konserwowe są chrupiące, a jednocześnie pełne soczystego smaku zalewy, w której są zanurzone. Nie ma nic gorszego niż ogórki, które całkowicie rozmiękły i jedyny wyczuwalny smak to ocet. Właśnie takiego efektu na wszelką cenę musimy unikać i mamy na to sprawdzony sposób.

Trzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmoTrzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmoCzytaj dalej

Ogórki konserwowe jak z babcinej spirzarni

Przygotowując ogórki konserwowe musimy pamiętać o dodatkach, to one uzupełniają smak i nadają niepowtarzalnego wyglądu naszym przetworom. W tym celu świetnie sprawdza się marchewka oraz cebula, które nie dość nie oddają swój smak ogórkom, to także samodzielnie świetnie smakują. Przygotowując perfecyjne ogórki konserwowe potrzebujesz:

  • koper
  • pokrojona w plastry marchewkę
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • pocięta w piórka cebula
  • pół łyżeczki gorczycy
  • kg ogórków gruntowych

Zalewa:

  • 4 litry wody
  • 0,5 szklanki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki octu

Dzisiaj grzeje:

  1. Zapadła decyzja, Lidl zamyka sklepy w wielu polskich miejscowościach. Klienci pocałują klamkę, konieczne są zmiany
  2. Już niedługo nowy system obserwujący na polskiej autostradzie. Twojej tablicy rejestracyjnej nie spuszczą z oka

Ogórki wraz z dodatkami układamy w słoikach, tak aby tworzyły kolorową mozaikę. Składniki zalewy ze sobą gotujemy i gorącym ciągle płynem zalewamy ułożone w słoikach ogórki. Najważniejszą czynnością jaką wykonujemy po zalaniu i zakręceniu słoików jest odwórócenie ich do góry nogami. Jeśli zacznie z nich wypływać woda - zamknięcie jest nieszczelne i ogórki konserwowe szybki stracą swój pyszny smak i zdecydowanie szybciej się zepsują. To właśnie za pomogą tego tricku nasze babcie były pewne, że przetwory przetrwają w spiżarni bardzo długo i będą doskonałe.

Najlepsze newsy:

  1. Sądzili, że trafili na pusty magazyn. W środku zobaczyli setki oczu błagających o pomoc
  2. Dramat koło Częstochowy, wielu rannych. Wiadomości obiegły polskie media
  3. Niemożliwe, ile kosztują pierogi w restauracji Gessler. Cena nie mieści się w głowie
  4. Stało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczy
  5. Surówka w kilka minut z ogórków kiszonych, wystarczą tylko 2 składniki. Wyborny dodatek podkreśli smak mięsa
  6. Adam Małysz ma koronawirusa. Wiemy, co dzieje się z żoną skoczka, jest gotowa na poświęcenie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Źródło:o2

Następny artykuł