Ogórki konserwowe na słodko zachwycają smakiem.youtube/ Nat Ura

Bezkonkurencyjny przepis na korniszony z cudownie słodkim posmakiem. Wersja, która zdeklasuje nawet kiszonki

Ogórki konserwowe zwykle przyrządzamy w ten sam sposób, według sprawdzonego przepisu, z którego korzystały jeszcze nasze mamy i babcie. W końcu uwielbiamy znane smaki, a wszystko, co smakuje jak u mamy, wygrywa z niecodziennymi recepturami. Od czasu do czasu warto jednak zmienić jeden składnik, by znane przetwory zyskały zupełnie nowy smak, ale były przy tym równie pyszne.

Ogórki konserwowe królują wśród przetworów na zimę, bo nic nie smakuje tak dobrze z wędlinami i w sałatkach. Zazwyczaj przyrządzamy je tak samo, bo klasyczne przepisy są w końcu sprawdzone i przetestowane setki razy. Dobrze wiemy jednak, że najwięksi smakosze są ciekawi nowych smaków. Właśnie im polecamy obłędnie pyszne ogórki w nieco słodkiej zalewie.

Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaZaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodziankaCzytaj dalej

Ogórki konserwowe w słodkiej zalewie zdobędą serca nawet największych miłośników tradycyjnych przetworów. Polecamy świetny przepis na korniszony z nieco innymi przyprawami

Ogórki konserwowe muszą cudownie chrupać, by spełniać wysokie wymagania największych miłośników jedzenia. Równie ważna jest oczywiście odpowiednia pasteryzacja i dobór ulubionych przypraw w idealnych proporcjach, ale niekiedy nawet zagorzałym fanom korniszonów może się znudzić klasyczny przepis. Wówczas warto przyrządzić ogórki na nowo - z dodatkiem kilku łyżek miodu w zalewie. Jeden składnik robi różnicę - koniecznie się o tym przekonajcie.

Dzisiaj grzeje: 1. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś

2. Biedronka obniża od dzisiaj ceny. Już wiemy, co kupisz taniej

Składniki:

  • kilogram niedużych ogórków gruntowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • gałązka kopru,
  • kilka liści laurowych,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4-5 ziarenek pieprzu,
  • 1,5 litra wody,
  • 250 ml octu spirytusowego lub 500 ml octu jabłkowego,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • łyżka cukru,
  • 1,5-2 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Składniki zalewy zagotowujemy w garnku i mieszamy od czasu do czasu.
  2. Pozostałe składniki wkładamy do wyparzonych słoików.
  3. Dodajemy ogórki, które układamy dość ciasno. Możemy umieścić je w całości albo pokroić w ćwiartki lub plasterki. Zalewamy warzywa jeszcze gorącą zalewą.
  4. Wkładamy do gotującej się wody na ok. 10 minut. Po tym czasie odwracamy słoki do góry dnem, by wystygły.

Najlepsze newsy:

  1. Mam talent znika z anteny TVN. Marcin Prokop poprowadzi zupełnie inny program
  2. Chiny zdecydowały? Zmieni się życie milionów ludzi. Świat przeciera oczy i nie wierzy
  3. Cena za gałkę lodów u Magdy Gessler zwala z nóg. 3 kulki są warte tyle, co dobry obiad
  4. Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodzianka
  5. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
  6. Mieli walczyć "na niby". Jeden z zawodników doznał koszmarnej kontuzji, nagranie dla widzów o mocnych nerwach (WIDEO)

Źródło: party.pl

Następny artykuł