Ogórki kwaszone z porzeczkami będą idealne, jeśli dodamy do nich sekretną przyprawę.pixabay/kasjanf

Chrupkie ogórki kwaszone z czerwonymi porzeczkami pokochasz od 1 gryza. Niebywałego smaku nadaje im sekretna przyprawa

Ogórki kwaszone nie zawsze muszą być przygotowane tak samo. Chociaż wszyscy najwięksi smakosze robią na zimę klasyczne przetwory, bardziej ciekawscy miłośnicy jedzenia chętnie eksperymentują i testują zaskakujące przepisy. Dodatek owoców do warzyw zamykanych w słoikach powoli przestaje zaskakiwać, ale oprócz nich kulinarny sukces zapewniają też czasem niektóre przyprawy.

Ogórki kwaszone z dodatkiem porzeczek nie są tak popularne, jak klasyczne przetwory, ale zapewniamy, że smakują równie dobrze. Zazwyczaj w słoikach lądują jedynie liście tych owoców, które sprawiają, że ogórki zyskują cudowny aromat. Kwaszone są jednak idealne dopiero wtedy, gdy są przyjemnie chrupkie i jędrne. By tak się stało, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu na przysmak, który zrobicie szybciej niż tradycyjne kiszone.

Miał problemy finansowe i chciał, żeby Biedronka zapłaciła za niego 50 000 zł. Reakcja przedstawicieli sklepu zdumiewaMiał problemy finansowe i chciał, żeby Biedronka zapłaciła za niego 50 000 zł. Reakcja przedstawicieli sklepu zdumiewaCzytaj dalej

Ogórki kwaszone z czerwoną porzeczką będą hitem w twojej kuchni. By smakowały wybornie, trzeba jednak pamiętać o jednej przyprawie

Ogórki kwaszone z owocami porzeczki przyjemnie chrupią i zaskakują smakiem. Wytrawni smakosze, którzy znają się na kuchni ukraińskiej, być może znają już te przetwory, ale nadal nie są one tak popularne jak chociażby ogórki marynowane z miodem. W odróżnieniu od ogórków kiszonych, kwaszone robi się znacznie szybciej, bo nie trzeba czekać, aż zajdzie proces fermentacji. Wystarczy jedynie dodać do ogórków kwasek cytrynowy, by już po kilku dniach cieszyć się cudownymi przetworami.

Dzisiaj grzeje:

  1. Śmierć w rodzinie Wałęsów przyszła nagle, bez ostrzeżenia. Śledczy ustalili czy popełnił samobójstwo
  2. Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
  3. Tarcza antykryzysowa ratowała, teraz sprawdza. Kontrole w całym kraju, mogą przyjść do każdego z beneficjentów

Składniki na 3 litrowe słoiki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • 3 szklanki czerwonej porzeczki,
  • 3 baldachy kopru z nasionami,
  • 3 liście chrzanu,
  • 9 ząbków czosnku,
  • 12 ziaren pieprzu,
  • 6 łyżek soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 2 l wody.

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez 6 godzin.
  2. W każdym słoiku układamy liść chrzanu, baldach kopru, 3 ząbki czosnku i 4 ziarenka czarnego pieprzu.
  3. Ciasno układamy na nich ogórki i przekładamy je owocami porzeczki - na każdy słoik powinna przypadać jedna szklanka. Zapełniamy słoiki do szyjki.
  4. Na wierzch ogórków sypiemy po 2 łyżki soli, łyżkę cukru i łyżeczkę kwasku cytrynowego.
  5. 2 litry wody doprowadzamy do wrzenia i nalewamy go do słoików do pełna. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ja na 20 minut.
  6. Następnie płyn ze słoików zlewamy do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Zakręcamy słoiki pokrywkami, czekamy aż ostygną i przenosimy je do piwnicy lub innego pomieszczenia o niższej temperaturze.
  7. Przetwory sa gotowe po upływie 72 godzin.

Najlepsze newsy:

  1. Na drzwiach kościoła pojawił się skandaliczny plakat. "Wybrali śmierć"
  2. Uciekali przed horrorem. Mieli tylko jedno wyjście. Dramat w Europie. Nagranie wbija w fotel
  3. Kotlety schabowe mięciutkie jak aksamit. Dzięki trikowi Kuronia z folią, genialny przepis
  4. Miał problemy finansowe i chciał, żeby Biedronka zapłaciła za niego 50 000 zł. Reakcja przedstawicieli sklepu zdumiewa
  5. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  6. Była żona zrujnuje Piotra Żyłę? Eksperci apelują do popularnego skoczka

Źródło: Beszamel

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł