Ogórki małosolnehttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Og%C3%B3rki_20190812.jpg

Hitowy przepis na ogórki małosolne bez zalewy. Przed zjedzeniem musisz tylko pamiętać o jednym niezwykle istotnym szczególe

Ogórki małosolne wielu z nas wydają się bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Możesz z łatwością zrobić je samemu i to bez pracochłonnej zalewy. Należy jednak pamiętać o niezwykle ważnym szczególe przed ich zjedzeniem

Ogórki małosolne oraz inne przetwory wielu z nas wydają się bardzo skomplikowane. Panuje przekonanie, że jest to domena babć oraz mam, które mają bardzo dużo czasu do spożytkowania i jeśli nie jesteśmy kulinarnymi zapaleńcami - z naszych wysiłków niewiele wyjdzie. To nie powinno stać nam na przeszkodzie w delektowaniu się ich smakiem. Dlatego przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu raz na zawsze nauczysz się robić przepyszne ogórki małosolne i to bez użycia zalewy. Mało kto wie, że cudowny, głęboki smak ogórków małosolnych można osiągnąć bez wysiłku i żmudnego gotowania zalewy - jedynie umiejętnie dobierając suche składniki.

Trzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmoTrzeba się spieszyć, tylko dziś Biedronka rozdaje niezastąpiony produkt w niebywałej ilości. Zupełnie za darmoCzytaj dalej

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne fantastycznie pasują do obiadów mięsnych, ale także sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Jako Polacy uwielbiamy najróżniejsze formy ogórka, dlatego te małosolne świetnie wypadają w sytuacji gdy wpadają niezapowiedziani goście i nie mamy składników na sałatkę. Ich przygotowanie jest dziecinnie łatwe i zajmuje zaledwie kilka minut. Pamiętajmy jednak o świętej zasadzie, której musimy przetrzegać po ich przyrządzeniu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Stało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczy
  2. Zapowiadają się spore kontrole. Na baczności powinni się mieć ci, którzy otrzymali pieniądze od państwa

Potrzebujesz:

  • woreczek strunowy - najlepiej co najmniej litrowy
  • 1 kg ogórków gruntowych o równej wielkości
  • 3 łyżeczki soli
  • pęczek koperku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gorczycy

Przede wszystkim bardzo dokładnie umyj ogórki, a następnie odetnij im końcówki. Włóż je do woreczka strunowego i wsyp wszystkie składniki, woreczek szczelnie zamknij i schowaj do lodówki. Ogórki małosolne są gotowe już po 6 godzinach - dzięki braku zalewy pozostają bardzo chrupiące i orzeźwiające. Jednak należy pamiętać o bardzo istotnym szczególe. Tak przygotowane ogórki małosolne są zdecydowanie mniej trwałe, niż przechowywane w słoikach i zalewie. Dlatego powinniśmy zjeść je jak najszybciej oraz koniecznie przechowywać w lodówce. Nie powinno to jednak nikomu z nas sprawić problemu, są tak pyszne, że z pewnością nie dotrwają nawet do następnego obiadu.

Najlepsze newsy:

  1. Ksiądz, który okrutnie i nieludzko krzywdził i wykorzystywał nastolatków, chciał ułaskawienia od Dudy. Otrzymał "kościelną karę śmierci"
  2. Ponad 70 osób wylądowało w szpitalu. W Mielnie 2 lata temu rozegrał się dramat, a hotel wciąż pozostaje otwarty
  3. Chcesz jak najszybciej ukisicić ogórki? Mamy niezawodny i błyskawiczny sposób
  4. Zapadła decyzja, Lidl zamyka sklepy w wielu polskich miejscowościach. Klienci pocałują klamkę, konieczne są zmiany
  5. Ewa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłka
  6. Na jaw wyszło, czym zajmuje się Kamil Stoch w swoim domu. Z takiej strony go nie znaliśmy (FOTO)

Źródło:KuchniaWP

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł