Ogórki w słoikuhttps://pixabay.com/pl/photos/og%C3%B3rki-kiszone-kiszonka-og%C3%B3rek-4403293/autor: kasjanf

Wrzuciła do małosolnych nietypowy składnik. Wszyscy poprosili o przepis

Ogórki małosolne na polskich stołach mogą rywalizować jedynie z ogórkami kiszonymi. W zależności od nastroju wolimy bardziej delikatne, bądź zdecydowane smaki. Klasyczny przepis na ogórki małosolne poddaliśmy niewielkiej przemianie i wyszły rewelacyjne. Sprawdź jak tobie spodoba się ten trick.

Ogórki małosolne świetnie komponują się z letnimi daniami. Są lekkie, a zarazem pełne doskonałego smaku. Jako Polacy uwielbiamy wszelkiego rodzaju przetwory. Wystarczy odrobina cierpliwości, aby stworzyć górę jedzenia nawet na cały przyszły rok. Naszym faworytem są zdecydowanie ogórki małosolne, które musimy zjeść jak najszybciej, aby nie zmieniły się w ogórki kiszone - na szczęście to żaden problem, bo są naprawdę świetne. Przygotowanie ich jest banalnie proste i możemy dowolnie bawić się kompozycją, aby za każdym razem nieco nas zaskakiwały.

Nie wyrzucaj łupin po bobie. Są niewiarygodnie cenneNie wyrzucaj łupin po bobie. Są niewiarygodnie cenneCzytaj dalej

Ogórki małosolne z pazurem

Do mniej wyrazistego smaku ogórków małosolnych doskonale pasuje dodatek chilli. Jeśli jesteście fanami bardziej pikantnych potraw, na pewno ta odsłona znanej przekąski przypadnie wam do gustu. Ostre dania, spożywane w rozsądnej ilości, bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie: wzmacniają naszą odporność, działają bakteriobójczo i porządnie nas rozgrzewają od środka. Najlepiej dołożyć nieco pikanterii do naszej diety właśnie w postaci dodatków do obiadu, wtedy z łatwością możemy kontrolować ile ich spożyjemy. Poniżej przedstawiamy przepis na doskonałe ogórki małosolne z dodatkiem chilli.

Dzisiaj grzeje:

  1. Hańba, nikt nie zauważył. Pan Artur spojrzał na bób z Biedronki i dostrzegł porażającą prawdę, teraz nagłaśnia ogromną aferę
  2. Będą pożyczki dla zadłużonych. ARiMR ogłosił zasady przyznawania, wiadomo kto może liczyć na dodatkowe wsparcie

Potrzebujesz:

  • 500 gram ogórków gruntowych
  • 1 papryczka chilli
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 2 plasterki chrzanu
  • 2 gałązki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • liść wiśni

Wodę gotujemy razem z solą i czekamy aż ostygnie. Ogórki gruntowe myjemy i kroimy na grube plastry. W słoiki układamy warstwowo: garść ogórków w plasterkach, plaster chrzanu, kilka kawałeczków czosnku, nieco chilli, warstwę ogórków, koper, liście wiśni i na końcu jeszcze nieco chilli - robimy tyle warstw na ile pozwala nam wysokość słoika. Całość polewamy miodem i zalewamy wodą z solą. Słoik porządnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około dobę. Po tym czasie mamy gotowe danie do grilla, bądź samodzielną przekąskę.

Najlepsze newsy:

    <l
  1. Eleni wyszła na scenę przy Tadeuszu Rydzyku. Dzieje się teraz na Jasnej Górze
  2. Co najmniej 40 osób nie żyje, tysiące ludzi bez domu. Żywioł nie miał litości za granicą
  3. Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniaj
  4. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  5. Wyśmienity dodatek do schabowego, który właśnie teraz smakuje najlepiej. Zasmażana młoda kapusta z niezastąpionym składnikiem
  6. Wielka radość w domu Adama Małysza. Córka przekazała radosną informację, w końcu się doczekała

Źródło: prześlijprzepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł