Ogórki małosolne prostsze niż myślisz.Pixabay / krzys16

Najszybszy sposób na przygotowanie ogórków małosolnych z woreczka. Proste do zrobienia, prawdziwy przysmak lata

Bez wątpienia ogórki małosolne są uwielbianym przysmakiem wielu Polaków. Niestety, na ich przepyszny smak musimy poczekać, ponieważ zanim dostatecznie przesiąkną zalewą może minąć nawet kilka dni. Na szczęście istnieje prosty trik, który w znacznym stopniu przyśpieszy ten proces. Jak można tego dokonać?

Późna wiosna i lato z całą pewnością kojarzą się z fantastycznym smakiem jaki posiadają ogórki małosolne. Już teraz możesz przekonać się, jak w szybki sposób przyrządzić ten orzeźwiający przysmak o wytrawnym zabarwieniu smakowym. Wystarczy, że zaopatrzysz się w woreczek strunowy i zrobisz wszysto zgodnie z poniższym przepisem.

Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęOcet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęCzytaj dalej

Ekspresowe ogórki małosolne

Ciężko się nie zgodzić, że ogórki małosolne to jedna z tych potraw, która uczy cierpliwości. Nie da się jednak ukryć, że nie zawsze mamy czas na długie oczekiwanie, a jak powszechnie wiadomo, samodzielnie przyrządzone ogórki małosolne zawsze smakują najlepiej. Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania? Ta lista nie powinna nikogo zaskoczyć:

  • 1 kg ogórków
  • 20 cm korzenia chrzanu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1,5 łyżki gorczycy
  • Spory pęczek kopru

Dzisiaj grzeje: 1. Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników
2. Wojsko może cię wezwać do wykonania świadczenia osobistego pod groźbą kary. Zawiadomienia już rozsyłane

Zaskakująco prosty przepis na ogórki małosolne

Na początku starannie myjemy ogórki i wkładamy je do zimnej wody. Powinny w niej przeleżeć około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odcinamy końcówki. Następnie ogórki umieszczamy w woreczku strunowym. Kroimy chrzan oraz czosnek. Wszystkie składniki wsadzamy do woreczka razem z ogórkami. Z torebki strunowej wyciskamy powietrze i zamykamy ją. Całość delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Torebka ze składnikami powinna w niej spędzić 4 godziny. Kiedy ten czas już upłynie wyjmujemy ją na zewnątrz. Po 20 godzinach ogórki małosolne powinny być już gotowe.

Najlepsze newsy:

    1. Ksiądz bez żadnych ogródek „Wykorzystywaliśmy ślepego chłopca, było nas dziesięciu! Bóg mi wybaczy”. Najbardziej zatrważająca historia w Kościele - przypominamy
    2. Czarny scenariusz spełni się błyskawicznie. Eksperci nie mają złudzeń, że najbliższe miesiące będą najważniejsze
    3. Dotarli do uczestników "Kuchennych Rewolucji". Ujawnili całą prawdę, schab sprzedają według niebywałych zaleceń Gessler
    4. Bajeczny przepis na kotlety z młodą kapustą. Rodzina od razu poprosi o dokładkę
    5. Czy wrzucanie na wrzącą wodę mięsa na rosół jest błędem? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
    6. Ukochana Grzegorza Krychowiaka nie próżnuje. Nie tak dawno pokazywała biust, dzisiaj czaruje nogami (FOTO)

Źródło: Onet

Następny artykuł