Ogórki małosolne z pikantną przyprawą na pewno zachwycą smakiem.youtube/ KuchniaKwasiora KK

Małosolne z piekielnie pikantnym dodatkiem smakują obłędnie. Hit wśród przetworów

Ogórki małosolne smakują doskonale same w sobie, ale od czasu do czasu można co nieco zmienić w dobrze znanym przepisie. Dla miłośników ostrych potraw przetwory z nutą pikanterii jawią się na pewno jako miła kulinarna ciekawostka. Polecamy cudowny przepis na ogromny słoik pikantnych ogórków.

Ogórki małosolne robią furorę w kuchni w sezonie wiosenno-letnim, kiedy chętnie przyrządzamy kolejne słoiki przetworów zjadanych na bieżące. Chociaż klasyczny przepis chyba nigdy nam się nie znudzi, zawsze z ciekawością śledzimy drobne modyfikacje dobrze znanych receptur.

Chrupiące ogórki w orientalnym wydaniu, zrobisz je w kwadrans. Pikantny smak idealnie pasuje do dań z grillaChrupiące ogórki w orientalnym wydaniu, zrobisz je w kwadrans. Pikantny smak idealnie pasuje do dań z grillaCzytaj dalej

Ogórki małosolne będą jeszcze lepsze, jeśli dodamy do nich cudownie pikantną papryczkę

Ogórki małosolne zwykle są dość łagodne i delikatniejsze niż słynne kiszone. Niezwykle świeże i chrupkie warzywa mogą się jednak doskonale komponować także z nutą pikanterii, a jeśli szczególnie wam zasmakują, bez problemu możecie przygotować kolejny spory słoik i odstawić go w chłodne miejsce, by zimą cieszyć się także pikantnymi ogórkami kiszonymi. Tym, co sprawia, że małosolne są pikantne, jest oczywiście papryczka chili. Do przygotowania przetworów będzie potrzebny 5-litrowy słoik. Poniżej zamieszczamy zdjęcie prezentujące przetwory zrobione na kanale Kuchnia Kwasiora KK.

Dzisiaj grzeje:

  1. Z łatwością uprawia nieziemskie borowiki na balkonie i w ogródku. Dzięki banalnej miksturze z miliardami zarodników grzybów
  2. Ojciec i syn rażeni piorunem w Małopolsce. Uciekając przed burzą, podjęli jedną z najgorszych decyzji

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 6 łyżek soli,
  • 3 litry wody,
  • 3 łyżki białego cukru,
  • główka czosnku,
  • koper,
  • 2 korzenie chrzanu,
  • 2 papryczki chili,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • ziarnka gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy im oba końce.
  2. Chrzan również myjemy, obieramy i kroimy go na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek obieramy, ale niektóre źródła podają, że możemy też wrzucić całą główkę w całości.
  4. Papryczki chili myjemy i kroimy na plasterki.
  5. Na dnie słoika układamy koper, ogórki, chrzan, czosnek, chili i przyprawy.
  6. Przygotowujemy zalewę - do 3 l wody dodajemy sól i cukier. Gotujemy, doprowadzając wszystko do wrzenia. Jeszcze gorącą wlewamy do słoika.
  7. Słój zakręcamy lub nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie smaki się przegryzą i małosolne będą gotowe.

Najlepsze newsy:

  1. Zdumiewające porównanie zagranicznych mediów. Jeszcze nikt nie przedstawił Kingi Dudy w podobny sposób, będzie zadowolona?
  2. Tragedia na Pomorzu. Pociągi zablokowane. Widok był druzgocący. Na miejscu są służby
  3. Pazura był w restauracji z żoną, nagle rozegrały się porażające sceny. Obsługa w jednej chwili wpadła w panikę
  4. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  5. Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Unikniesz go, gdy poznasz 1 prostą regułę
  6. Żałoba w Hiszpanii. Media potwierdziły najgorszą wiadomość, nie żyje legenda Sevilli, był jednym z najlepszych w historii

Źródło: gospodynimiejska.blogspot.com/

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł