Ogórki małosolne należy przygotować w odpowiedni sposóbZdjęcie autorstwa Elisa Shackelton z Pexels

Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć

Ogórki małosolne mogą być dość trudne w wykonaniu, szczególnie biorąc pod uwagę ich delikatność. Wiele osób popełnia te same błędy, których uniknięcie rozwiązuje największe problemy z małosolnymi. Zdradzamy co robić, aby ogórki wychodziły za każdym razem idealnie.

Ogórki małosolne są popularnym przetworem, na którym niestety ciąży wielki problem. Są nadzwyczaj delikatne i wiele razy zdarza się, że cała partia ogórków w słoikach musi wylądować w koszu, ponieważ wdało się w nie zakażenie. Wiemy co zrobić, aby zabezpieczyć ogórki przed psuciem się i nie tylko. Sekretne sposoby na najlepsze ogórki.

Włóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążąWłóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążąCzytaj dalej

Ogórki małosolne, które będą idealnie twarde i pyszne

Wiele osób uwielbia ogórki małosolne, jednak różnie bywa z ich dostępnością w sklepach. O wiele częściej możemy znaleźć ogórki kiszone czy konserwowe, ponieważ te o wiele lepiej znoszą długie przechowywanie. Stąd tak dużo osób jest zmuszonych do przygotowywania ogórków małosolnych własnoręcznie. Niestety, często popełniamy dwa błędy, które kosztują nas sporo pracy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziała
  2. Lidl zamknie czasowo część swoich sklepów na terenie całej Polski. Sieć poinformowała na jak długo

Zacznijmy od hodowli ogórków. Jeśli masz własne poletko z ogórkami na pewno chcesz, aby warzywa były jak najtwardsze i soczyste. Nawadniaj je zawsze o zmierzchu, wtedy magazynują najwięcej wody. Zachowanie chrupkości w trakcie kiszenia również jest podchwytliwe, ponieważ fermentacja naturalnie zmiękcza warzywa. Do słoika z ogórkami włóż liście dębu, wtedy zachowają chrupkość i piękny, apetyczny wygląd.

Małosolne mają również tendencję do szybkiego psucia się. Największym przeciwnikiem jest pleśń, która pojawia się wtedy kiedy ogórki wystają ponad powierzchnie zalewy. Ciasne i pionowe ułożenie ogórków w słoiku jest gwarancją, że nie wypłyną pod wpływem wyporu na powierzchnie wody. Należy również pamiętać o odpowiednim zasoleniu wody, aby ta nie była dobrym środowiskiem do rozwoju niechcianych mikroorganizmów. Idealną proporcją są 2 stołowe łyżki soli na jeden litr wody.

Najlepsze newsy:

  1. Nie żyje znany, nagradzany polski dziennikarz. Zabrała go poważna choroba, tragiczne doniesienia
  2. W Polsce rozbił się śmigłowiec. Są ofiary śmiertelne, porażające doniesienia
  3. Gessler wytknęła właścicielce powiększone usta i drogie ciuchy. Wiemy, jak po emisji "Kuchennych rewolucji" potoczyły się losy jej restauracji
  4. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
  5. Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomość
  6. Media podały tragiczne wiadomości. Nie żyje prawdziwa legenda, był idolem dla pokoleń, zatrważające informacje

Źródło: polki.pl

Następny artykuł