Omlet “Caprese” - pyszny omlet we włoskim stylu
pixabay.com

Omlet “Caprese” - pyszny omlet we włoskim stylu

Omlet to pożywny pomysł na posiłek. Sprawdzi się na pożywne śniadanie, szybki obiad i kolację! Omlet “Caprese” to smak zainspirowany włoską sałatką, w której składzie znajdują się pomidory, mozzarella, świeża bazylia. Zobacz jak go przygotować! 

Wskazówki - jak zrobić omlet idealny?


Zanim zaczniesz gotować, musisz koniecznie poznać kilka wskazówek, dzięki którym przygotowany przez ciebie omlet będzie jeszcze lepszy i będzie miał idealną konsystencję.


Omlet to danie, które możesz serwować na dowolny posiłek. Dostarcza dużo białka, witamin i zdrowych tłuszczy. Omlet w wersji “Caprese” smakuje naprawdę wybornie! Przy robieniu omletów musisz jednak pamiętać o kilku, bardzo uniwersalnych zasadach:

Przechowujesz jajka w lodówce? Jeśli masz zamiar zrobić z nich omlet, to najlepiej, aby składniki miały temperaturę pokojową. Wyciągnij jajka kilka godzin wcześniej z lodówki i zostaw na kuchennym blacie. Także ser wyciągnij wcześniej z lodówki, jeśli dodasz do omleta zimny ser, to zaburzy to czas gotowania.

Oddziel od siebie białka i żółtka. Białka powinny być idealnie ubite, aby uzyskać doskonałą konsystencję omletu. Nie może w nich znajdować się ani trochę żółtka. Możesz do nich dodać szczyptę sody oczyszczonej.

Do smażenia użyj najlepiej nieprzywierającej patelni tefalowej. Do smażenia użyj niewielkiej ilości, około pół łyżeczki, masła.

Omlet musisz smażyć pod przykryciem. Inaczej nie usmaży się on dobrze w środku i zbyt mocno się wysuszy. Upewnij się, że masz odpowiednio dużą pokrywkę w zanadrzu!


Przepis na omlet “Caprese”


Przepis na omlet “Caprese” jest bardzo prosty, na pewno sobie poradzisz z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia.


Składniki:

  • 2 pomidory malinowe
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • bazylia według uznania
  • pół łyżeczki masła
  • sól i pierz do smaku.


Podana ilość składników wystarczy Ci na przygotowanie omleta dla 1 - 2 osób. Najlepiej do smażenia użyć patelni o średnicy około 20 cm.


Sposób przygotowania:

  1. Pomidory włóż na kilkanaście minut do wrzątku, aż się sparzą, następnie obierz je ze skórki. Pokrój pomidory na ćwiartki i wytnij szypułki.
  2. Oddziel od siebie białka i żółtka. W oddzielnej misce roztrzep widelcem żółtka jaj z dodatkiem soli, pieprzu, mleka. Do żółtek dodaj wyciśnięty praską czosnek.
  3. W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera lub ręcznej trzepaczki.
  4. Delikatnie połącz białka z resztą składników. Dodaj pokrojoną bazylię, delikatnie zamieszaj.
  5. Rozgrzej dobrze patelnię razem z masłem. Mozzarellę pokrój na cienkie plasterki.
  6. Wlej masę jajeczną, połóż na masę pomidory i mozzarellę, i smaż przez około 3-4 minuty z jednej strony bez przykrycia.
  7. Następnie przewróć ostrożnie omleta na drugą stronę. Aby sobie to ułatwić, możesz przełożyć go na talerz, a dopiero później z talerza ponownie przełożyć na patelnię.
  8. Przykryj pokrywką i smaż około 4-5 minut. Po tym czasie omlet jest gotowy, smacznego!


Omlet “Caprese” z piekarnika


Ten przepis możesz przygotować także w piekarniku. To rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść idealny omlet, bez konieczności stania przy patelni.


Składniki:

  • 2 pomidory malinowe
  • 4 duże jajka
  • 1 kulka mozzarelli
  • bazylia według uznania
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pierz do smaku.

  • Do przygotowania tej wersji potrzebujesz patelni lub okrągłego naczynia żaroodpornego, które możesz zapiekać w piekarniku.


Sposób przygotowania:

  1. Pomidory włóż na kilkanaście minut do wrzątku, aż się sparzą, następnie obierz je ze skórki. Pokrój pomidory na ćwiartki i wytnij szypułki.
  2. Oddziel od siebie białka i żółtka. W oddzielnej misce roztrzep widelcem żółtka jaj z dodatkiem soli, pieprzu.
  3. W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera lub ręcznej trzepaczki.
  4. Delikatnie połącz białka z resztą składników. Dodaj pokrojoną bazylię, delikatnie zamieszaj. Dodaj mozzarellę pokrojoną w kosteczkę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Masę jajeczną wlej do patelni lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżeczką oliwy z oliwek. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie twój omlet jest już gotowy!


Zrobienie omletu “Caprese” jest bardzo proste bez znaczenia na to, którą wersję wybierzesz.

Następny artykuł