Orzechy włoskie mają cenne liście.pixabay/Efraimstochter

Liście orzecha są nieziemsko cenne. Mają cudowne właściwości

Orzechy włoskie słynną z magicznych wręcz właściwości, bo poprawiają pamięć, zawierają cenne witaminy i składniki odżywcze. W każdej diecie są też cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, dlatego należy je spożywać w rozsądnych ilościach. Inaczej jest jednak z liśćmi orzecha, które również mają cudowne właściwości, chociaż mało kto o tym wie. Polecamy świetne sposoby na wykorzystanie tych części rośliny.

Orzechy włoskie słyną z magicznych właściwości, bo ich spożywanie wpływa na stan zdrowia i pozwala uporać się z wieloma dolegliwościami. Od lat mówi się o tym, jak skutecznie poprawiają pamięć i funkcjowanie układu nerwowego u tych, którzy zajadają się nimi do woli. Jak się okazuje, cenne są jednak także liście orzecha, co zainteresuje zapewne smakoszy, którzy uwielbiają jedzenie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też wartości odżywcze i prozdrowotne. Co prawda najlepiej zbierać je w maju, ale do końca czerwca jeszcze zdążymyzebrać zielone liście bez żadnych zmian chorobowych, które wystarczy wysuszyć, by przygotować z nich potem skuteczne mikstury.

Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególeMagda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególeCzytaj dalej

Orzechy włoskie są cenne nie tylko ze względu na najczęściej zjadane orzechy. Niesamowite właściwości mają też jego liście, które warto zebrać własnie teraz

Orzechy włoskie warto mieć na swojej działce lub w ogródku, bo wyjątkowe działanie wykazują nie tylko uwielbiane przez wszystkich bakalie. Liście tych drzew ziałają bowiem antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwgrzybiczo oraz niesamowicie przyspieszają gojenie się ran. To jednak wyłącznie działanie zewnętrzne, a wszelkie zdrowotne mikstury obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają stan naczyń krwionośnych. Do ich przygotowania wystarczą jedynie ususzone liście. Zwrócmy jednak uwage na to, czy nadal pozostały zielone, a jeśli znajdziemy takie pojedyczne sztuki, które zmieniły kolor na brązowy, lepiej je wyrzućmy.

Dzisiaj grzeje:
1. Nieprawdopodobnie zdrowy przeciwzapalny syrop z mięty powinien być w każdej spiżarni. Podajemy przepis
2. Dobra zmiana dla wielu polskich kierowców. Uprzykrzający życie przepis będzie mniej doskwierał

Przepyszne placki ziemniaczane z piekarnika - przepis zaskakuje prostotą

Orzech włoski w formie liści posłuży nam do przygotowania prostego i skutecznego naparu. Łyżkę wysuszonych i rozdrobnionych liści zalewamy wrzątkiem i zaparzamy przez godzinę. Pijemy go przed każdym posiłkiem, gdy towarzysza nam dolegliwości żołądkowe lub zapobiegawczo. Co ciekawe, możemy też jednak dodać suszone liście nawet do kąpieli, by pozbyć się problemów skórnych i bólu stawów. Pół kilo zmielonych liści orzecha dodajemy w tym celu do litra wody, następnie gotujemy przez 25 minut na wolnym ogniu i rozcieńczamy wodą 1:1.

Najlepsze newsy:

  1. Przyłapali ją na gorącym uczynku. Kiedy zauważyła, że jest nagrywana podczas niszczenia banerów, zaczęła się awantura
  2. Pierwsi ogłosili wygraną z koronawirusem, nagle przywracają obostrzenia. Porażające doniesienia
  3. Magda Gessler zdradziła jak gotuje rosół. Tajemnica tkwi w szczegółach
  4. Co za widok, do internetu trafiło zdjęcie Gessler bez makijażu w turbanie na głowie. Kompletnie nieumalowana gwiazda "Kuchennych rewolucji" zaskoczyła wszystkich
  5. Oburzająca i skandaliczna cena za kotlety schabowe na wakacjach w Zakopanem. Mocno podnosi ciśnienie turystom
  6. Uwielbiany gwiazdor został postrzelony w głowę. To, co się stało potem, przechodzi ludzkie pojęcie (FOTO)

Źródło: https://cotozachoroba.pl/

Następny artykuł