Makaron w wodziepixabay.com/inmafe3

Podczas izolacji nie wylewaj wody po ugotowaniu makaronu. Ma cenne, cudowne właściwości

Oszczędzanie pieniędzy, czasu i sił jest trudnym zadaniem. Aby wam ułatwić, przygotowaliśmy kilka informacji na temat wody po makaronie. Już nigdy jej nie wylejesz.

Oszczędzanie wody w dobie wszechobecnej degradacji środowiska jest ważnym celem. Surowiec ten jest również coraz droższy, więc warto zastanowić się nad sposobami jego recyklingu. Ale nie tylko, bowiem proces gotowania makaronu wzbogaca wodę w cudowne właściwości. Szczególnie podczas izolacji, kiedy każdy wyjście z domu wiąże się niebezpieczeństwem zarażenia warto wykorzystać wszystkie właściwości tego surowca.

Klientom sklepu spożywczego puściły nerwy. Media obiegły wiadomości o szarpaninieKlientom sklepu spożywczego puściły nerwy. Media obiegły wiadomości o szarpaninieCzytaj dalej

Oszczędzanie tej wody przyniesie wam wiele korzyści

Gotując obiad dla całej rodziny, zużywamy sporo wody. Kilka litrów schodzi zazwyczaj na sam makaron. Nie powinniśmy wylewać jej do zlewu, ponieważ pełna skrobi i soli woda ma mnóstwo zastosowań. Aby wykorzystać ponownie kilka litrów wody, przygotujmy następnego dnia potrawę z grochem. W owej wodzie możemy z powodzeniem namoczyć fasolę, która dzięki skrobi i soli będzie delikatniejsza i bardziej lekkostrawna.

Dzisiaj grzeje: 1. Bada od 40 lat koronawirusy, wyciekł jego prywatny list. Twierdzi, że wie czym niwelować wirusa

2. Umierał i nawet nie wiedział, że przed nim odszedł jego brat, siostra i mama. Wszystko przez jeden obiad, tragedia w USA

Aby nie płacić więcej za wodę, użyjmy tej z garnka do mycia naczyń. Po ostudzeniu nadaje się idealnie do szorowania talerzy, a ceramika będzie lśniła i błyszczała jak nowa. Skrobia w wodzie nadaje jej gęstości. Wykorzystajmy ją jako podstawa zupy. Dodajmy do niej bulion i kilka podstawowych składników jak pomidory czy ogórki kiszone. Będzie bardzo sycąca i pożywna, a dodatkowym plusem będzie jej gęstość, bez potrzeby dodawania osobno mąki. W piekarnictwie taki płyn również się przydaje. Dodaj go zamiast zwykłej wody, a ciasto na pizzę będzie jeszcze bardziej puszyste, smaczniejsze i delikatniejsze.

Jeśli gotowałeś makaron bez dodatku soli, podlej pozostałą wodą kwiaty. Stanowi wspaniałą pożywkę dla roślin, użyźni glebę i kwiaty nabiorą jeszcze bardziej jaskrawych barw.

Najlepsze newsy:

  1. Żona legendarnego muzyka przekazała tragicznie wieści. Zmarł wczoraj na koronawirusa
  2. Wprowadzono stan epidemii. Jakie sklepy będą otwarte? Od dziś tylko niektóre mogą funkcjonować
  3. Najszybsza sałatka z kilku składników, które masz w kuchni. Idealna na czas kwarantanny
  4. Koszyki w Lidlu mają ukrytą super funkcję. Jest nieznana wielu klientom
  5. Bogactwo prozdrowotnych właściwości soku z kapusty przebija się do organizmu błyskawicznie. Pomaga na mnóstwo rzeczy
  6. Trwa ogólnopolska zbiórka pieniędzy na walkę z koronawirusem. Ty też możesz pomóc

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Następny artykuł