Ozorki w sosie chrzanowymYouTube/TalerzPokus

Ozorki w sosie chrzanowym są klasykiem polskiej kuchni. Podajemy tradycyjny przepis

Bezapelacyjnie ozorki to jedna z najbardziej kultowych potraw kuchni polskiej, która jest fantastyczną propozycją obiadową. Czemuś takiemu ciężko się oprzeć. Tym bardziej jeżeli ozorki oblane są przepysznym sosem chrzanowym. Już teraz przekonaj się jak przygotować je w prosty sposób.

Ozorki to podroby, które cieszą się sporą popularnością. Wszystko ze względu na ich delikatność. Jednak nie każdy wie, jak je przygotować tak, aby zachwycały swoim smakiem. Najwyższa pora zmienić ten stan rzeczy. Tym bardziej, że przepis nie jest wymagający.

Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szaloneCudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szaloneCzytaj dalej

Ozorki w sosie chrzanowym lepsze niż kiedykolwiek

Fantastyczne ozorki już teraz mogą zagościć w Twoim domu. Wystarczy, że wykonasz je zgodnie z przepisem. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 4 ozorki wieprzowe
  • włoszczyzna
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 250 ml bulionu
  • 125 ml śmietany
  • 60 g startego chrzanu
  • 15 g musztardy
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Piła własnej roboty napar z liści laurowych tylko 3 dni. Z ciałem kobiety zaczęły dziać się nieprawdopodobne rzeczy
  2. Nowy sondaż przedwyborczy. Widać przetasowanie, Duda straci stołek?

Przepis na ozorki w sosie chrzanowym zaskakuje swoją prostotą

W sporej wielkości garnku gotujemy wodę z dodatkiem umytej, obranej i pokrojonej włoszczyzny, ziarnami ziela angielskiego, soli, pieprzu oraz wyciśniętych ząbków czosnku. Kiedy woda się już zagotuje dodajemy do niej ozorki i pozostawiamy w niej na około 1,5 godziny. W tym czasie możemy przygotować sos. Mąkę wysypujemy na rozgrzaną patelnię. Po jej zarumienieniu dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Później na patelnie wylewamy bulion nie przerywając mieszania. Wzbogacamy wszystko o musztardę i śmietanę. Do połączonych ze sobą składników dodajemy chrzan i zdejmujemy patelnię z gazu. Gotowe już ozorki wyjmujemy z garnka i kroimy na plastry. Wyłożone na talerz polewamy sosem. Najlepiej smakują z kaszą.

Najlepsze newsy:

  1. Maryla Rodowicz ujawniła wysokość swej emerytury. Artystka może już tylko załamać ręce
  2. Są ofiary i setka rannych. Podali dramatyczny bilans jednej z największych tragedii na świecie. Łzy same cisną się do oczu
  3. Turyści spojrzeli na paragon i zrzedła im mina. 200 zł za kebaba i 35 zł za kawę, wakacyjne ceny w znanym hotelu zapamiętają do końca życia
  4. We wszystkich kasach w każdym Lidlu po przebudowie wprowadzono sekretną, nieznaną niemal żadnemu klientowi funkcję. Jest bardzo ważna
  5. 1 nietypowy składnik sprawi, że kotlety mielone będą niewiarygodnie puszyste. Znajomi od razu poproszą o przepis
  6. Ponętne zdjęcie narzeczonej Artura Szpilki. Pokazała niemal wszystko, zasłoniła się tylko kwiatkiem (FOTO)

Źródła: Genialne.pl / Wikipedia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł