Ozorki w sosie chrzanowym.Kadr z filmu zamieszczonego na YouTube przez kanał Filmy Kulinarne

Danie na widok którego krzywi się wiele osób, warto się jednak przekonać. Ozorki w sosie chrzanowym powalają oryginalnym smakiem

Niektórzy widząc na talerzu ozorki czują dreszcze. Nie zmienia to jednak faktu, że amatorów tego przysmaku nie trzeba długo szukać. Wystarczy skosztować ich zalewie odrobinę, by wiedzieć, że rozpływają się w ustach. Przepis na ozorki w sosie chrzanowym zachęci nawet tych, którzy wcześniej odtrącali tę potrawę.

Dla wielu osób ozorki to jedno z najbardziej znakomitych dań, które potrafi zawrócić w głowie swoim fantastycznym smakiem. Najlepiej smakuje w sosie chrzanowym. Ozorki według tego przepisu pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze.

Biedronka właśnie potwierdziła smutne dla wielu Polaków wieści. Największa sieć handlowa w kraju kończy z programem dla pracownikówBiedronka właśnie potwierdziła smutne dla wielu Polaków wieści. Największa sieć handlowa w kraju kończy z programem dla pracownikówCzytaj dalej

Smakowite ozorki w sosie chrzanowym

Bez wątpienia ozorki wzbudzają mieszane uczucia. Nie jest to zaskakujące, ponieważ podroby często wywołują niechęć. Czasami warto się jednak przełamać. Tym bardziej jeżeli propozycją są ozorki w sosie chrzanowym według poniższego przepisu. Wykonamy je z następujących składników:

  • 600 g ozorów cielęcych
  • 300 g brzoskwiń
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • 40 g tartego chrzanu
  • włoszczyzna
  • sól i pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

Dzisiaj grzeje:

  1. Michała zwolnili z pizzerii w Kraśniku. Zemścił się na właścicielce w najbardziej perfidny sposób
  2. Druga fala pandemii sparaliżuje służbę zdrowia. Jedno rozwiązanie może temu zapobiec

Wyśmienite ozorki zachwycają smakiem

Przygotowując ozorki najpierw należy je umyć i zalać wodą. Pozostawiamy je na 2 godziny. Po tym czasie szotujemy je szczotką i wycinamy z obu stron gruczoły ślinowe. Znajdują się u nasady ozorków. Płuczemy je i umieszczamy w garnku z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy je pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Kiedy nasze ozorki poddawane są obróbce cieplnej, myjemy i obieramy włoszczyznę. Kroimy je i dodajemy pod koniec gotowania podrobów. Ozorki wyjmujemy z wrzątku i umieszczamy w zimnej wodzie. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na paski.

Sos chrzanowy, który sprawi, że nasze ozorki będą jeszcze pyszniejsze jest prosty do wykonania. Umyte brzoskwinie polewamy wrzątkiem i pozbywamy się skórki oraz pestek. Owoce rozdrabniamy i mieszamy z wytrawnym winem. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz przyprawy, a całość miksujemy. Powstałym sosem polewamy ozorki umieszczone na blasze do pieczenia. Danie opiekamy tak, aby się zarumieniło. Znakomity przepis na ozorki znajduje się również w filmie zamieszczonym na YouTube przez kanał Filmy Kulinarne.

Najlepsze newsy:

  1. Pilne oświadczenie rodziny Jerzego Stuhra. Mają tylko jedną ważną prośbę, apel do mediów
  2. Tragedia na wschodzie Polski. Liczyła się każda sekunda. Na miejscu zjawiła się policja
  3. Planujesz grilla lub domówkę w weekend? Szybko leć do Lidla, dziś dostaniesz aż 6 sztuk popularnego napoju
  4. Konfitura z buraków jest lepsza i zdrowsza niż owocowe wersje. Obłędnie słodki smak sprawi, że będziesz wracać do niej bez końca
  5. Pokroiła ogórka obieraczką do warzyw i wrzuciła 2 składniki. Letnia surówka podbiła serca gości
  6. Robert Lewandowski pokazał niesamowity talent małej Klary. Aż trudno uwierzyć, że ma dopiero 3 lata

Źródła: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł