paczki
Instagram / @magdagessler.official

Gessler podała przepis na tradycyjne pączki

Nie ma lepszego sposobu na celebrowanie tłustego czwartku niż przygotowanie domowych pączków. Swój przepis na ten rarytas podała sama Magda Gessler. Na czym polega sekret ich smaku?

Bez wątpienia pączki są jednym z tych produktów spożywczych, których nie może zabraknąć w trakcie tłustego czwartku. Wielu z nas korzysta z bogatej oferty cukierni i sieci handlowych, inni wolą je przygotować w domu!

Swój przepis na pączki podała sama Magda Gessler. Gwiazda TVN zna się na gotowaniu jak mało kto. Na czym polega sekret jej przepisu na popularne pączki?

Tradycyjne pączki - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • mąka szymanowska - ok. 2 kg
  • cukier - 300 g
  • jajka - 30
  • masło - 500 g
  • mleko - 500 ml
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii - 2 opakowania
  • sól - 0,5 łyżeczki do kawy
  • świeże drożdże - 100 g
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • smalec - 2,5 kg
  • domowy lukier - 500 g
  • skórki pomarańczowe kandyzowane - 100 g

Sposób przygotowania:

Dodaj do mleka 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewaj, cały czas mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsyp szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Prosty przepis na Prosty przepis na "lane" faworki. Są o wiele bardziej chrupiące niż tradycyjneCzytaj dalej

Oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wymieszaj go w misce razem z masą jajeczną. Wsyp 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrób, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie się kleić. Na koniec dodaj roztopione masło.

Przykryj wyrobione ciasto suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia 2 razy krótko wyrobić ciasto rękoma.

Podziel wyrośnięte ciasto na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój je na małe kawałki. Każdy spłaszcz. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawiń brzegi i zlep je jak sakiewkę. Tocz w dłoniach każdy pączek, nadając mu kulisty kształt. Ułóż pączki oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryj suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W rondlu rozgrzej smalec do temperatury 180 st. C i smaż pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną, polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gala

źródło:

Następny artykuł