Smakosze.pl Porady Prosty sposób na odświeżenie czerstwych pączków
MayerKleinostheim, Getty Images

Prosty sposób na odświeżenie czerstwych pączków

12 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tłusty czwartek jest dniem, w którym pączki i inne słodkości grają ogromną rolę - Polacy szaleją na punkcie objadania się w czasie tego święta. Dlatego tradycją jest kupowanie ogromnych ilości pączków, które niestety nie zawsze jesteśmy w stanie skonsumować.

Na szczęście istnieją metody, które pozwalają odświeżyć zleżałe pączki do tego poziomu, że ciężko odróżnić je od świeżo wysmażonych. Jedna z nich, a zarazem najszybsza, wymaga posiadania mikrofalówki, którą szybko można doprowadzić pączki do idealnego stanu.

Pączki znów będą świeże i pyszne

Czerstwe pączki nie są smaczne. Puszystość znika, a delikatna skórka zamienia się w twardą i nieprzyjemną w jedzeniu membranę. Takie pączki tracą mnóstwo smaku i nikt nie lubi ich jeść. Jeśli więc masz taki problem, po prostu podgrzej je w mikrofalówce.

Takim sposobem podzieliła się Jen Greif - cukierniczka i współwłaścicielka cukierni w Tampa na Florydzie. W portalu Extra Crispy zdradziła, że wystarczy włożyć je do mikrofalówki na 15 sekund, a znów staną się miękkie niczym wprost z cukierni.

Trzeba jednak uważać na nadzienie, które pod wpływem fal elektromagnetycznych, może być bardzo gorące. Dlatego przy podawaniu takich pączków dzieciom, warto odczekać kilka minut, aby te łapczywie wgryzając się w ciasto, nie poparzyły swoich ust.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy tajniki gotowania makaronu - okazuje się, że mnóstwo Polaków popełnia popularne błędy. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.

Inne sposoby na świeże pączki

Brak mikrofalówki wcale nie wyklucza zajadania się pączkami nawet po tłustym czwartku. Jeśli masz pączki bez nadzienia, możesz pociąć je na plastry i podsmażyć na maśle. Dobrą metodą jest również zrobienie z nich tostów francuskich.

Aby je zrobić, wystarczy zanurzyć pączkowe plastry w jajku roztrzepanym z cynamonem i odrobiną mleka, a następnie podsmażyć na maśle. Taka przekąska jest jednak bardzo kaloryczna, dlatego nie zalecamy jej odchudzającym się, bądź dbającym o niską wagę.

Pączki z nadzieniem można wykorzystać jako zamiennik chleba w puddingu. Oczywiście taki przepis należy zmodyfikować i nie dodawać cukru - pączki same w sobie są na tyle słodkie, że nikt nie byłby w stanie zjeść takiego słodkiego deseru.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy