pączkipixabay

Jutro pod żadnym pozorem nie kupuj pączków. Ujawniono druzgocące informacje przed tłustym czwartkiem

Pączki w tłusty czwartek to zwyczaj, który jest głęboko zakorzeniony w naszej tradycji. Jednak jeśli poznasz te druzgocące informacje dwa razy zastanowisz się, zanim pobiegniesz jutro do cukierni czy piekarni.

Pączki - co zawierają? Przepisów jest wiele, bywają wersje z drożdżami i bez, różnym rodzajem nadzienia, istnieją nawet pączki z ziemniaków! Ale czy kupując pączka spodziewasz się ujrzeć na liście składników takie cuda jak pektyna, koszelina czy substancje spulchniające?

Zaczęła jeść codziennie kurkumę. Zauważyła nagle 5 powalających efektówZaczęła jeść codziennie kurkumę. Zauważyła nagle 5 powalających efektówCzytaj dalej

Pączki kryją sobie gorsze rzeczy niż nadmiar kalorii

Niestety tak wygląda skład wielu sklepowych pączków, szczególnie takich z supermarketów.. Duże stężenie dodatków i substancji konserwujących w organizmie może doprowadzić do problemów zdrowotnych, alegrii, a czasem nawet nowotworów! Z pewnością są szczególnie szkodliwe dla dzieci. Zanim sięgniesz po pączka dokładnie przeczytaj jego skład. A jeszcze lepiej - zrób własne! To nie jest wcale trudne. Wracając do pączków sklepowych. Wyjaśniamy tajemnicze zapisy z etykiet:

Jaja w proszku. To po prostu, jak sama nazwa wskazuje, sproszkowane jaja. Susz jajeczny jest wytwarzany na masową skalę i niestety bardzo często jest produktem o marnej jakości. Niektórzy producenci dodają do nich susz rybny czy wapno. Jak się okazało w toku “afery jajecznej” nieuczciwi wytwórcy posunęli się nawet do sprzedawania proszku z jaj, który zawierał także kadm, ołów i bakterie coli.

Koszelina to powszechnie używany czerwony barwnik, bardzo często wchodzący w skład kosmetyków kolorowych. To nic innego, jak rozgniecione i sproszkowane owady, a właściwie ich jaja i odwłoki. Te owady to czerwce kaktusowe, małe robaczki spokrewnione z mszyczami. Barwnik ten jest silnie drażniący dla wielu osób i może prowadzić do alergi, a nawet doprowadzić do rozwinięcia się objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Dzisiaj grzeje: 1. Kompromitacja, nagrali Polaka z ukrycia w restauracji. Zrobił upokarzającą rzecz, przyniósł wstyd Polsce

2. Straszne odkrycie celników. Przecierali oczy, nie mogli uwierzyć w zawartość paczki

Skrobia modyfikowana używana jest jako zagęstnik. Nie posiada żadnych walorów odżywczych czy prozdrowotnych, jedynie poprawia konsystencję produktu. Konsystencję, którą zazwyczaj dany produkt utracił wskutek zastosowania składników złej jakości.

Substancje spulchniające, czyli na przykład difosforany i węglany sodu uwalniają dwutlenek węgla, przez co ciasto bardziej rośnie, zwiększa objętość, jest bardziej puszyste. Kolejny sposób, żeby uzyskać odpowiednią, kuszącą konsystencję ciasta nie stosując dobrej jakości składników i odpowiedniej receptury.

Najlepsze newsy:

  1. Wyciekły powalające zdjęcia, Marta Kaczyńska już się nie wymiga. Widok odbiera mowę
  2. Córka Beaty Ścibakówny i Jana Englerta usłyszała diagnozę od lekarzy. 19-latka: „Wykryto u mnie guzki”
  3. Tragedia, rozpełzły się po całym organizmie. Zjadł hitowe jedzenie, usłyszał diagnozę i zdębiał
  4. Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  5. Na żywo na wizji zranił gwiazdę programu śniadaniowego. Po latach straszna prawda wyszła z podwójną mocą
  6. GIS ostrzega przed popularną przyprawą. Może zawierać niebezpieczną dla zdrowia bakterię

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł