Pampuchysmakosze.pl

Rozpoznajesz przysmak ze zdjęcia? Młodzi nie wiedzą jak się je gotuje, bajecznie łatwa receptura

Pampuchy są rarytasem, który wywodzi się z regionalnej kuchni wielkopolskiej. Są one gotowanymi na parze bułkami drożdżowymi, które świetnie pasują do wielu dań, a przygotowanie jest banalnie proste. Poniższą recepturę opracowała Ewa Wachowicz, jest więc dobrze przetestowana.

Pampuchy są klasycznym polskim daniem, które dawniej było bardzo popularne. Jedną z największych zalet jest uniwersalność wykorzystania, ponieważ można podawać je na słodko z dżemami i konfiturami, a także na słono, jako dodatek do mięs czy z sosem pieczeniowym.

Ewa Wachowicz przedstawiła swój przepis na pampuchy, który charakteryzuje się wyjątkową prostotą i krótkim czasem przygotowania. Próbując bułek wedle jej receptury z pewnością się nie zawiedziesz.

Pampuchy - doskonałe na każdą okazję

Pampuchy są prawdopodobnie całkowicie odrębnym produktem od klusek czy pieczywa. Choć zawierają w sobie drożdże, przygotowuje się je w kąpieli parowej. Charakteryzują się kulistym kształtem, są płaskie od spodu, a konsystencję mają sprężystą, pulchną i miękką.

Jeśli pieczesz niedługo pieczeń wieprzową lub całego kurczaka, pampuchy doskonale będą doń pasować. Wystarczy polać je sosem z pieczenia, a te wciągną go i przejdą jego smakiem. Zdecydowanie warto je przygotować, aby spróbować czegoś zupełnie nowego.

Ceny w sklepie ojca Rydzka przyprawiają o zawrót głowy. Niewyobrażalne, ile trzeba zapłacić za olejCeny w sklepie ojca Rydzka przyprawiają o zawrót głowy. Niewyobrażalne, ile trzeba zapłacić za olejCzytaj dalej

Inny doskonały przepis można znaleźć w tym artykule - wyjawiamy w nim sposób na rybę po grecku Ani Starmach. Ten tekst poświęcony został uwielbianemu cieście siostry Anastazji.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Drożdże rozpuść w mleku, dodaj do nich szczyptę cukru oraz łyżkę mąki. Odstaw całość na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej rozczyn oraz jajka. Zacznij mieszać ciasto łyżką przez około 10 minut.

Po tym czasie dodaj do niego letnie masło, sól i dalej mieszaj. Przykryj masę ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta uformuj kulki wielkości pączków i układaj je na stolnicy oprószonej mąką. Gdy zaczną rosnąć, czas przejść do ostatniego etapu.

Przygotuj garnek i nakładkę do gotowania na parze. Posmaruj ją masłem i wyłóż na niej pampuchy. Gotuj na parze przez 20 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł