pańska skórkaJan BIELECKI/East News

Pańska skórka jest przysmakiem z przycmentarnych straganów. Zrobisz ją w domu, znamy przepis

Pańska skórka jest znanym warszawskim przysmakiem ,który kojarzy się z przycmentarnymi straganami. Niestety, w tym roku jej miłośnicy nie będą mieli okazji jej skosztowania. Można zrobić ją jednak samodzielnie w domu. Znamy przepis.

Pańska skórka kojarzy się z 1 listopada. W dzień Wszystkich Świętych cieszy się ona niezmierną popularnością na wielu przycmentarnych straganach. Znana jest ona szczególnie warszawiakom. Rodowici mieszkańcy stolicy wspominają, że pańską skórkę można było kupić jeszcze przed wojną, a jej receptura była pilnie strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Rok 2020 zaskakuje nas niezbyt pozytywnymi zdarzeniami. W tym roku z powodu pandemii zamknięte zostały cmentarze. Dla wielu osób listopadowe święto poza chwilami zadumy i nostalgii na grobach bliskich osób, kojarzy się ze smakołykami z przycmentarnych straganów. Mamy jednak dobrą wiadomość - popularną pańską skórkę możemy przygotować również w domu. Zdradzamy przepis na uwielbiany smakołyk kilku pokoleń Polaków.

Krzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacjąKrzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacjąCzytaj dalej

Pańska skórka - słodki przycmentarny przysmak

Pańska skórka z wyglądu przypomina twardą kostkę. Najczęściej jest w kolorze różowym lub białym. Według tradycyjnych receptur ma być ona bardzo słodka i twarda - na tyle jednak miękka, aby udało się w niej zanurzyć zęby, jednak nie na tyle twarda by można ją było przegryźć.

Smakołyk jest kojarzony z 1 listopada i jest sprzedawany na przycmentarnych straganach. W tym roku miłośnicy lokalnego smakołyku mogą skorzystać z niżej podanego przepisu i przygotować pańską skórkę w domowym zaciszu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pani Ola nie korzysta z godzin dla seniorów. Powód zadziwia, handlowcy biją na alarm
  2. Wielkie zmiany w PKP. Dotkną tysięcy Polaków. Podróżowanie polskimi pociągami nie będzie już jak kiedyś
  3. Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Rozgrzewający przysmak zachwyci każdego

Przepis na domową pańską skórkę

Składniki:

  • ok. 1 kg cukru (i miodu lub melasy)
  • 1-2 łyżki octu (soku z cytryny)
  • ok. 1 szklanki wody + soku, np.: malinowego
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • białka z 6-8 jaj

Sposób wykonania:

Białka z jaj ubij na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki połączyć ze sobą i wymieszaj aż do uzyskania jednolitego syropu. Powstałą masę wylać na ubite białka, naczynie z pianą ma być ustawione na parze.

Pianę z syropem ubijać, aż zgęstnieje, potem zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Słodką masę wykładać na pergamin. Po wystygnięciu pańska skórka odpowiednio stwardnieje i będzie gotowa do pokrojenia.

Najlepszy syrop przed snem, ukoi nerwy i zapewni ci spokojną noc. Wystarczą jedynie 3 składnikiNajlepszy syrop przed snem, ukoi nerwy i zapewni ci spokojną noc. Wystarczą jedynie 3 składnikiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Proboszcz znalazł lukę w przepisach i otworzył cmentarz. Teraz może zapłacić nawet 30 tys. zł grzywny
  2. Dobitny komentarz Manowskiej. Prowadząca "Rolnik szuka żony" nie pozostawiła żadnych złudzeń
  3. Większość je racuchy z jabłkami, tymczasem śliwki podkręcają ich smak do maksimum. Dodaj 1 łyżeczkę złocistej przyprawy i zachwyć się smakiem
  4. Płakała, mówiła o chlebie i wystosowała dramatyczny apel. Zrozpaczona córka sprzedawców kwiatów nagrała poruszające wideo
  5. Najpyszniejszy syrop ze wszystkich, doskonały nie tylko na przeziębienie, ale i do deserów. Naturalna mikstura z malin nie ma sobie równych
  6. Nieoficjalne: rząd rozważa wprowadzenie stanu wyjątkowego. Oznaczałby ogromne zmiany i ograniczenia
  7. TVP Info: Zadziwiające sugestie w "Wiadomościach". Czy Polki i Polacy mają się obawiać?

źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł