Papierówki warto dodać do pysznego ciasta.instagram/@becia37

Korzystaj na całego z sezonu na papierówki. Przepyszny pleśniak z przepisu naszych babć osłodzi każde wakacje

Papierówki smakują zupełnie inaczej niż wiele odmian jabłek, które obecnie znajdziemy w sklepach. Lekko cierpkie owoce smakują obłędnie nie tylko prosto z drzewa, ale też wtedy, gdy dodajemy je do wielu słodkich wypieków. Nas szczególnie zachwycił pleśniak z babcinego przepisu.

Papierówki, czyli niewielkie, zielone i cudownie kruche jabłka są jednym z najlepszych smaków dzieciństwa. Znają je jednak lepiej nieco starsi smakosze, bo obecnie nie wszędzie można je dostać tak łatwo, jak inne odmiany. Właśnie zaczął się na nie sezon, dlatego jeśli tylko znajdziemy je na bazarze czy w okolicznym warzywniaku, koniecznie kupmy ich trochę więcej, by przygotować obłędnie pyszne ciasto.

Mało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależyMało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależyCzytaj dalej

Papierówki doskonale pasują do pysznego babcinego pleśniaka

Papierówki wielu osobom kojarzą się z beztroskimi wakacjami na wsi. Zrywane prosto z drzewa twarde, kwaśne i czasem jeszcze niedojrzałe owoce były dla wielu osób największym przysmakiem późnego lata. Specyficzny smak papierówek sprawia, że jak żadne inne jabłka idealnie pasują do wszelkich ciast. Dziś polecamy przepis na ciasto, które idealnie będzie pasować do popołudniowej kawy. Pysznym ciastem pochwalono się na profilu @becia37 na Instagramie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nad ranem przekazano dramatyczną wiadomość. Nic nie dało się zrobić, nie żyje
  2. Ważne ostrzeżenie dla wszystkich kupujących w Lidlu. Zdenerwowany klient zamieścił mnóstwo zdjęć zdradzających bolesną prawdę
  3. Na starym dokumencie będziesz mógł sporo zyskać. Rząd podpisał ustawę, lepiej zajrzyj do szuflady

Składniki:

  • 1 kg papierówek,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • ok. szklanki cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie kisielu cytrynowego,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy na stolnicę i dodajemy do niej zimne masło. Siekamy składniki nożem. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy jogurt grecki. Łączymy je z mąką i masłem i szybko zagniatamy ciasto, a potem wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Po chwili odciskamy je z nadmiaru soku. Kisiel gotujemy i studzimy, a białka ubijamy na sztywną pianę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 części i do jednej porcji dodajemy kakao. Na spodzie blachy wykładamy jasne ciasto, a na nim układamy odsączone owoce. Następnie na tarce ścieramy kakaowe ciasto i nakładamy je na warstwę jabłek. Wystudzony kisiel mieszamy z pianą z białek i rozlewamy na warstwie ciasta. Na wszytko ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dramatyczne wieści o stanie zdrowia uwielbianej gospodyni z Dramatyczne wieści o stanie zdrowia uwielbianej gospodyni z "Plebanii". Nie pomogło nawet drogie leczenieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Myśleliście, że widzieliście już wszystko? Przedstawiamy kolosalne zarobki kierowcy Kaczyńskiego, będziecie zdumieni
  2. Rząd zdecydował. Jest zakaz. Przepisy obowiązują od dziś
  3. Ogórek w połączeniu z 1 warzywem ma piorunujące właściwości. Mało kto je zna
  4. W upały niektórzy piją je litrami. Poważny błąd, można sobie mocno zaszkodzić
  5. Rewelacyjna surówka z młodej kapusty. Pobije nawet kultowego Colesława
  6. Ogromna tragedia w górach. Nie żyje polski sportowiec, miał tylko 27 lat

Źródło: Haps

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł