Papryka marynowanafacebook.com/Marynujemy

Ostatni dzwonek na najpyszniejsze przetwory pod słońcem. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom

Papryka zachwyca swoim kolorem i słodkim smakiem, a chrupnięcie, jakie wydobywa się podczas pierwszego gryza, jest nie do podrobienia. Warto przygotować doskonałe przetwory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do zimowego obiadu. Dzięki jednemu dodatkowi czerwone warzywo nabiera zupełnie innego smaku.

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej - do Europy dotarła za sprawa konkwistadorów, którzy z nowo odkrytego kontynentu eksportowali niezliczone ilości egzotycznych i ekskluzywnych dóbr. Wiele osób dodaje paprykę do gulaszy czy potrawek, a drugie tyle ludzi spożywa ja zwyczajnie na surowo. Doskonałym urozmaiceniem diety jest przygotowanie z niej przetworów, które doskonale smakują głównie zimą, kiedy za oknem wieje mroźny wicher. Jeśli dodasz do marynującego się warzywa jeden sekretny dodatek osiągniesz wyżyny pysznego smaku.

Pamiętacie Mariolkę z Kiepskich? Wygląda teraz jak rasowa modelka. Ekipa serialu miała nietypowe zdanie o scenach z jedzeniemPamiętacie Mariolkę z Kiepskich? Wygląda teraz jak rasowa modelka. Ekipa serialu miała nietypowe zdanie o scenach z jedzeniemCzytaj dalej

Papryka ze słoika - pyszny przetwór, który hipnotyzuje barwą

Papryka wyjątkowo często pojawia się na naszych stołach. Klasyczne już leczo jest daniem kuchni węgierskiej, które ludzie uwielbiają jeść przez cały rok. Niestety, najlepszej jakości papryki można kupić latem, więc zimą brakuje ich soczystego smaku. Aby zachować powiew lata na cały rok, można przygotować mnóstwo słoików z marynowanym warzywem. Dodając do niego ząbek czosnku nie tylko nadasz całości ciekawej nuty smakowej - czosnek jest naturalnym antybiotykiem, więc nadasz przetworowi więcej walorów zdrowotnych.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dziecinnie proste i niesamowicie pyszne. Obłędne pieczone ziemniaki po grecku
  2. Padł rekord. Uwielbiane przez turytów miasto zagrożone. Rząd nie ma złudzeń, trzeba ratować Polaków
  3. Nie żyją, Lasy Państwowe wydały komunikat ostrzegawczy. Podczas grzybobrania uważaj

Składniki:

  • 3 kg papryki
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 7 łyżek miodu
  • szklanka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • liście laurowe
  • goździki
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca
  • olej

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne z białymi błonkami. Pokrój je w paski o szerokości około 4 cm.
  2. Paski papryki ciasno ułóż w słoiku tak, aby zalewa nie wypchnęła je na powierzchnie.
  3. Do każdego słoika wrzuć po 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 1 goździk, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, pół łyżeczki gorczycy oraz 1 łyżkę oleju.
  4. Do garnuszka wlej wodę, ocet, miód i wsyp sól. Zagotuj zalewę.
  5. Zalej płynem słoiki tak, aby całkowicie zakrył składniki w słoikach.

Aby zachować świeżość produktu zapasteryzuj słoiki gotując je przez 30 minut w garnku z wodą.

Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicieNie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Biedronka sama ujawniła. Jest okazja, Gang Fajniaków dostaniesz jeszcze szybciej
  2. Papież Franciszek zwrócił się bezpośrednio do Polaków. Ma do nas wielką prośbę
  3. 1 trick sprawi, że ciasto drożdżowe będzie idealnie puszyste. Nie będziesz chciała robić inaczej
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Używasz jej do pieczenia? Grozi ci wielkie niebezpieczeństwo, specjaliści biją na alarm
  6. Dzieciństwo Joanny było piekłem. Nie wiedziała, że bezdomni zmienią jej życie o 180 stopni

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł