Papryka i sposoby na ostrośćPixabay / JillWellington

7 bajecznie prostych, mało znanych sposobów zmniejszających ostrość potrawy. Piorunujące triki

Papryka niekiedy bywa piekielnie ostra. Smakosze często myślą, że na ostry smak nie da się nic zaradzić. Warto znać proste triki zmniejszające pikantność. Pomocne okazuje się dodanie wody lub większej ilości składników, przełamanie smaków słodyczą oraz kwaśnością i wykorzystanie mleka, ziemniaków czy orzechów.

Nie da się ukryć, że ostra papryka jest uwielbiana przez niektórych miłośników wyrazistych potraw. Czasami zdarza się tak, że jej smak potrafi zdominować danie. Już teraz przekonaj się jak uniknąć kulinarnego rozczarowania.

Gołąbki po staropolsku z dwoma sekretnymi trikami. Jedna z najdawniejszych receptur, efekty powalająceGołąbki po staropolsku z dwoma sekretnymi trikami. Jedna z najdawniejszych receptur, efekty powalająceCzytaj dalej

Ostra papryka i sposoby na zniwelowanie pikanterii

Papryka wchodzi w skład wielu dań. Przykładem jest chociażby uwielbiane leczo. Niektóre z odmian tego warzywa potrafią być nieziemsko ostre. Niekiedy nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy dopóki nie spróbujemy naszej potrawy. Co zrobić kiedy jest zbyt pikantna?

Pierwsze rozwiązanie jest intuicyjne. Papryka straci na swojej pikanterii jeżeli do potrawy podamy odpowiedni napój. Idealnie sprawdzi się jogurt naturalny, kefir, maślanka i miętowa herbata. Dzięki takim napitkom ostre danie nie będzie aż tak dotkliwe dla naszego podniebienia.

Kolejnym sposobem na ostry smak, który zapewnia papryka, jest wykorzystanie orzechów i migdałów. Najlepiej użyć masła na ich bazie. Świetnie sprawdza się również pasta sezamowa. Jednak takie rozwiązanie nie pasuje jednak do wszystkich potraw.

Niekiedy zdarza się, że nasza zupa jest zbyt ostra. Wystarczy wzbogacić ją o ziemniaki i marchewkę. Podczas gotowania warzywa wchłoną pikantny smak. Oczywiście tego typu trik sprawdzi się również w przypadku innych dań niż zupa. Co jeszcze możemy poradzić na nadmierną pikanterię?

Dzisiaj grzeje:

  1. Przepis na zniewalająco puszysty sernik z wiaderka. Nigdy nie opada, zawsze się udaje
  2. Niebywałe, co robią Polacy, by obejść obostrzenia. Słowa właściciela hotelu powalają
  3. Domowy syrop z marchewki uleczy z kaszlu i usunie flegmę z płuc. Niezwykle skuteczny i tani, posmakuje każdemu

Proste triki sprawią, że ostra papryka nie będzie tak straszna

Nie od dziś wiadomo, że ostra papryka staje się mniej dotkliwa za sprawą mleka. Dobrze sprawdzą się również jogurty i sery. W przypadku niektórych potraw pomocna może okazać się łyżka tłustej śmietany. Pozytywny rezultat otrzymamy także za sprawą mleka kokosowego.

Kiedy nasza potrawa jest zbyt ostra, zazwyczaj za taki stan rzeczy odpowiada niepozorna papryka. Nadmierną pikantność zniwelujemy za sprawą słodkich dodatków. Wystarczy łyżka cukru lub miodu. Okazuje się, że nawet łagodny ketchup o słodkawym posmaku dobrze sprawdza się w tym zadaniu.

Mało kto spodziewałby się, że ostra papryka może stracić swoje właściwości za sprawą soku z cytryny. Dzieje się tak za sprawą kwasu cytrynowego, który łagodzi działanie kapsaicyny. Podobny efekt otrzymamy również za sprawą dodatku octu.

Ostry smak sprawił, że nasza potrawa nie jest miła dla podniebienia? Papryka potrafiła spłatać takie figle niejednemu smakoszowi. Jeżeli chcemy pozbyć się nadmiernej ostrości, wówczas warto dodać do dania więcej wody i pozostałych składników. "Rozbudowaną" potrawę możemy wstawić na noc do lodówki. Składniki powinny odpowiednio się przegryźć, a pikantność nie będzie już tak dotkliwa.

Nie wylewaj, pij 3 szklanki dziennie wody po ugotowanych ziemniakach. Cudowne efekty zauważysz po 3 tygodniachNie wylewaj, pij 3 szklanki dziennie wody po ugotowanych ziemniakach. Cudowne efekty zauważysz po 3 tygodniachCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nagle wprowadzono obowiązkowe testy na koronawirusa dla Polaków. Smutne informacje
  2. Dobra wiadomość dla milionów Polaków. Prezydent podpisał nowelizację ustawy
  3. Pyszny sok zwiększający odporność, przeciwdziałający wirusom i oczyszczający organizm. Niweluje zmęczenie, przyspiesza metabolizm i wiele innych
  4. Gessler wytknęła Polakom, że nie umieją ugotować rosołu, schabowych i barszczu. Najgorsze błędy popełniamy zdaniem Magdy w doborze produktów
  5. Błyskawiczny sernik Oreo bez pieczenia. Zrobisz go w 15 minut, fani ciasteczek oszaleją ze słodkiego szczęścia
  6. Ministerstwo zdrowia przekazało ważną wiadomość dla wszystkich Polaków. Nie wolno o niej zapominać
  7. Ogromna inwestycja PKN Orlen na Bałtyku. Milowy krok do transformacji energetycznej

Źródło: Garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł