Papryka podstawą pysznego sosufacebook.com/gotujzthermomix

Zapas na długie, zimowe miesiące, banalny przepis na sos paprykowy do słoików, palce lizać

Papryka jako baza do sosu, zamiast pomidorów? Tak przygotowany dodatek smakuje wybornie, a zrobienie dużych zapasów nie jest trudne. Idealnie smakuje na kanapkach czy z pieczonym mięsem.

Papryka kusi nie tylko piękną barwą. Jej właściwości prozdrowotne są wyjątkowo liczne i nieocenione. Spożywanie tego surowego warzywa wpływa na procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Papryka doskonale smakuje w formie sosu, który bardzo przypomina węgierski ajwar - bardzo popularny dodatek do dań i kanapek w kuchni węgierskiej.

Niewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyNiewyobrażalna tragedia, dwoje 3-letnich dzieci nie żyje. Myśleli, że to wina winogron, mylili się, rodzice usłyszą zarzutyCzytaj dalej

Papryka, która ulepszy każdą kanapkę

Sosy nadają wielu potrawom prawdziwego pazura. Bez nich dania wydają się suche, a ich smak nie jest dopełniony. Zrobienie prostego sosu z papryki jest szybkie, a efekt zwala nóg. Piękny czerwony kolor od razu kusi do otwarcia słoika, a zapach jaki w następstwie roznosi się po całej kuchni jest nie do opisania słowami - trzeba poczuć go samodzielnie. Każdy, kto spróbuje już jednej małej łyżeczki będzie błagać cię o przepis.

Dzisiaj grzeje:

  1. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  2. Studentka przez telefon poprosiła mamę o pieniądze. Nie była świadoma, że słucha jej ktoś jeszcze
  3. Emeryt zjadł w Biedronce cukierka za 40 gr. Niebywałe, co postanowił sąd, jest ważne uzasadnienie

Składniki:

  • 3 kg papryki
  • 20 dkg ostrej papryczki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju (ja dałam oliwę z oliwek)
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Paprykę słodką dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Wyjmij z niej gniazda nasienne oraz białe błony, które są w smaku gorzkie.
  2. Ostrą papryczkę także umyj, lecz przy oczyszczaniu z gniazd nasiennych zachowaj szczególną ostrożność. Zatarcie oka dłonią skończy się bardzo przejmującym bólem, dlatego zrób to w rękawiczkach jednorazowych, a po wszystkim dokładnie umyj dłonie.
  3. Do blendera wrzuć papryki i zblenduj na gładką masę.
  4. Do garnka wrzuć zblendowaną paprykę, dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, olej, cukier, sól oraz zgniecione ząbki czosnku. Wstaw na średni gaz i zacznij gotować.
  5. Liść laurowy i ziele angielskie włóż do gazy i porządnie zawiąż - o wiele łatwiej będzie wyjąc je z gotowego sosu. Dodaj przyprawy do sosu i gotuj przez 40 minut.
  6. Do czystych i wyparzonych słoików wlej gorący sos. Możesz przeprowadzić pasteryzację, aby na dłużej zakonserwować produkt.
Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efektyWybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efektyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Możesz popracować chociaż rok więcej. Twoja emerytura wzrośnie, podajemy konkretnie o ile
  2. Pasażer autobusu nie miał maseczki. Zasłonił usta czymś, co sprawiło, że jest o nim głośno na całym świecie [FOTO]
  3. Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddech
  4. Liczyły się sekundy, Karol Strasburger uratował życie córki. Mało kto zna 1 fakt z jego życia
  5. Zwykła marchewka w orientalnej okrasie zupełnie zmienia smak. "Surówka afrykańska" jest banalnie prosta, a niesamowicie pyszna
  6. Polsat potwierdził, spełnia się czarny scenariusz w Zakopanem. Niestety

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł