Paprykarz Szczeciński - jego twórca odszedłpixabay.com/Arcaion

Maciej Nowak przekazał tragiczną wiadomość. Nie żyje wyjątkowy Polak, twórca Paprykarza Szczecińskiego

Paprykarz Szczeciński, klasyczne połączenie ryby, ryżu i innych dodatków jest nostalgicznym produktem. Na przestrzeni lat jego skład zmieniał się i zdaniem niektórych jego smak niestety także. Łączył pokolenia wspólnym umiłowaniem do produktu. Niestety, tragiczną wiadomość przekazał krytyk kulinarny Maciej Nowak, nie żyje wyjątkowy Polak, który był współtwórcą klasycznego Paprykarza Szczecińskiego

Paprykarz Szczeciński początek swojej historii ma w połowie lat 60. XX w. Wtedy została opracowana receptura konserwy, która podbiła podniebienia rodaków w całym kraju. Przekazujemy wam smutną wiadomość, jeden z twórców Paprykarza Szczecińskiego nie żyje. Zmarł w wieku 89 lat.

Uczniowie zaczepili szkolną kucharkę mającą schorowaną matkę. Odwróciła się i odkryła sekret skrywany przez uczniówUczniowie zaczepili szkolną kucharkę mającą schorowaną matkę. Odwróciła się i odkryła sekret skrywany przez uczniówCzytaj dalej

Paprykarz Szczeciński jest uwielbiany przez wszystkich, mamy jednak tragiczną wiadomość

Bogusław Borysowicz, uczestnik powstania warszawskiego oraz współtwórca Paprykarza Szczecińskiego zmarł w wieku 89 lat. W latach 60 XX w. opracował recepturę Paprykarza Szczecińskiego. Przez 34 lata był pracownikiem Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich "Gryf", które zajmowało się recepturą. Tragiczne wieści przekazał znany krytyk teatralny i kulinarny, Maciej Nowak.

Dzisiaj grzeje: 1. Wymieszaj ocet z sodą oczyszczoną i zostaw na noc w toalecie. Efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

2. Biedronka ujawniła listę płac. Zarobki w sieciówce robią wrażenie, aż trudno uwierzyć

Geneza powstania Paprykarza Szczecińskiego jest bardzo ciekawa. Pierwowzorem paprykarza była popularna w Afryce potrwa "czop-czop", której smakiem zachwyceni byli technolodzy ze statków-chłodni, które uczestniczyły w połowach ryb. Za smak konserwy odpowiadała sprowadzana z Nigerii ostra papryczka Pima, która przypomina w smaku węgierską wędzoną paprykę oraz bałkańska pulpa pomidorowa.

Pan Bogusław wspominał, że obecna konserwa sprzedawana pod nazwą Paprykarza Szczecińskiego nie ma w sobie nic z pierwowzoru z lat 60. Po przejściu na emeryturę dalej rozwijał swoją pasję, dokumentując historię rybołówstwa dalekomorskiego na Pomorzu Zachodnim.

Najlepsze newsy:

  1. Dramatyczne poszukiwania trwały wiele dni. Niestety, porażająca prawda wyszła na jaw, ciężko powstrzymać łzy
  2. Dramatyczne relacje z miejsca poszukiwań Kacpra Błażejowskiego. Mieszkańcy zabrali głos
  3. Mogą wywoływać okropne choroby, a większość Polaków je kupuje. Są niebezpieczne dla organizmu, zawierają olej palmowy, akrylamid, sól, cukier i wiele innych
  4. Kupujesz masło w kostkach? Nie daj się nabrać na popularny trik wprowadzający w błąd
  5. Polacy źle smażą placki ziemniaczane? Nie do pomyślenia co radzi Gessler
  6. Najnowsze, oficjalne dane z Chin ws. koronawirusa są porażające. Aż trudno uwierzyć

Źródło: donald.pl

Następny artykuł