Paprykarz Szczeciński domowej robotywikipedia.org/Krzysztof Maria Różański https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl zdjęcie poglądowe

Paprykarz szczeciński był symbolem PRL-u. Teraz możesz zrobić go w domu, mamy doskonały przepis

Paprykarz szczeciński, który możemy obecnie kupić w sklepach nie smakuje już jak dawniej. Na przestrzeni lat zmieniała się jego receptura co miało kolosalny wpływ na jakość oraz smak. Jeśli jesteś fanem paprykarza i tęsknisz za jego starym smakiem trafiłeś idealnie. Poniżej prezentujemy wspaniały przepis na smakołyk z PRL-u.

Paprykarz szczeciński może się śnić tym, którzy marzą o jego niepowtarzalnym smaku. Produkt opracowany został w połowie lat 60 XX w. w Szczecinie. Technolodzy jako pierwowzór wzięli afrykańską potrawę czop-czop, która w smaku bardzo przypomina paprykarz. Dzisiaj firm produkujących paprykarz jest wiele, więc ciężko odtworzyć dawny smak. Istnieje jednak receptura, która przypomni wam jak wielką przyjemnością jest jedzenie paprykarza.

Włóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążą Włóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążąCzytaj dalej

Paprykarz szczeciński - kultowy produkt PRL-u można łatwo przygotować w domu

W sieci znaleźć możemy wiele wariacji na ten przysmak. Niestety wiele z nich kompletnie nie spełnia wymagań wysublimowanych podniebień smakoszy, którzy rybną konserwę jadają od lat. Poniższy przepis smakuje praktycznie tak samo, jest jednak zdrowszy. W dodatku przygotowując go samodzielnie dokładnie wiesz co znajduje się w środku.

Składniki:

  • 200 gramów dorsza
  • 200 gramów ryżu długoziarnistego
  • 1 słodka papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml passaty
  • olej

Dzisiaj grzeje:
1. Włóż plasterki ogórka do puszki, a następnie połóż je na grządkach. Niewiarygodne jaki problem rozwiążą
2. Już ponad 3 mln Polaków korzysta z dużego ułatwienia, ty też możesz. Wystarczy jedna rzecz

Przygotowanie:

    1. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni włóż dorsza delikatnie natłuszczonego olejem. Piecz przez 15 minut.
    2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
    3. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni. Marchew, pietruszkę oraz paprykę posiekaj w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż kilka minut.
    4. Do warzyw wlej passatę, dodaj pieprz, sól, paprykę słodką oraz wędzoną. Gotuj przez 5 minut.
    5. Do przestudzonego sosu dodaj rozdrobnioną na mniejsze kawałki rybę, wrzuć ryż i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
    6. Paprykarz gotowy możesz podawać na ciemnym chlebie.

Najlepsze newsy:

      1. Nie żyje ceniony i legendarny rysownik. Był autorem najsłynniejszego logotypu miasta, zmarł nagle
      2. W nocy zebrali sztab kryzysowy. Był premier Morawiecki, sytuacja jest tragiczna, wielka ewakuacja
      3. Robisz sałatkę z ogórków? 1 okropny błąd pogarsza smak, a 1 trik zachwyca
      4. Niestety, nadeszła 2 fala, źle się dzieje. Sklepy właśnie wprowadzają limity na makaron, mąkę, mleko, papier inne, porażające doniesienia z Australii
      5. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
      6. Robert Lewandowski wróci grać w Polsce? Nagle postanowił zabrać głos i wyjaśnił wszystkie wątpliwości

Źródło: kuchnia.wp.pl

Następny artykuł