Nie tylko parówki są złym wyboremLuis Quintero, Pexels

Nie może sobie wyobrazić, że mogłaby zjeść parówki. Pani dietetyk bije na alarm

Dietetyk przygotowała listę produktów, których nigdy by nie zjadła - parówki są w jej czołówce. Specjalistka od żywienia bije na alarm, ponieważ napoje gazowane czy masło orzechowe także się na niej znajdują, a należą do jednych z najczęściej kupowanych towarów przez Polaków.

Prawdopodobnie każdy zdaje sobie sprawę, że parówki nie są najzdrowszym produktem spożywczym. Niestety, mimo to wielu z nas ciągle jada je na śniadanie czy kolację. Portal businessinsider.com.pl zapytał się dietetyków jakich produktów nigdy nie włożyliby do ust - okazuje się, że parówka jest na bardzo wysokim miejscu.

Ania Lewandowska chwyciła za kapustę i zrobiła najlżejsze i najzdrowsze gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w farszuAnia Lewandowska chwyciła za kapustę i zrobiła najlżejsze i najzdrowsze gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w farszuCzytaj dalej

Parówki wykluczone z żywienia dietetyków - wiemy dlaczego

Mięso oddzielane mechanicznie, w skrócie MOM, jest najgorszym możliwym do kupienia i zjedzenia produktem mięsnym. Podczas produkcji jadalne części oddzielane są maszynami, a więc istnieje ryzyko, że w zmielonej masie znajdą się chrząstki czy inne niezbyt apetyczne fragmenty.

Właśnie z takiego mięsa stworzona jest duża część parówek na rynku. Ich smak jest wzmocniony dodatkami chemicznymi, a trwałość wydłużona konserwantami. Duża zawartość soli sprawia, że jedząc jeden posiłek możemy niebezpiecznie zbliżyć się do granicy 6 gramów soli na dzień.

- Niezależnie od tego, z jakiego mięsa jest zrobiona parówka, zawsze w składzie ma mnóstwo sody, mięso jest wysoko przetworzone, zawiera mnóstwo substancji rakotwórczych. To jedno z najbardziej niezdrowych "dań" na świecie - tłumaczy Karen Ansel, autorka książki o zdrowym żywieniu "Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer".

Teksty wybrane dla Ciebie:

Jakiś czas temu pisaliśmy o mięsie do kebaba, które przygotowywane jest podobnie jak parówki. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem.

Nie tylko parówki - specjaliści odmawiają chociażby masła orzechowego czy słodkich napojów

Rachel Meltzer Warren, która jest specjalistką w dziedzinie diety wegetariańskiej tłumaczy, że masło orzechowe dostępne w sklepach jest bardzo złym wyborem. - "Masła orzechowe, które możemy dostać w sklepach, są napakowane cukrem. O wiele zdrowsze możemy dostać w punktach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu w domu" - tłumaczy w swoich książkach.

Słodzone gazowane napoje (które niedługo mocno podrożeją) są wypełnione cukrem, barwnikami i aromatami, więc są nie tylko wyjątkowo kaloryczne - pełno w nich niepotrzebnej chemii. Kim Larson z amerykańskiej Akademii Odżywiania i Dietetyki tłumaczy, że unika ich jak ognia. Znacznie zdrowiej jest pic samodzielnie wyciśnięty sok, lub wodę z cytryną.

Dietetyk Andy Bellatti zachęca ludzi do zrezygnowania lub chociaż mocnego ograniczenia spożycia czerwonego mięsa. - Jego spożywanie znacząco zwiększa ryzyko zawału serca. I to nie dotyczy tylko tych tłustszych mięs. Każde czerwone mięso jest niezdrowe - tłumaczy Bellatti.

Według dr Joan Salge Blake niepasteryzowane mleko jest bardzo niebezpiecznym produktem. - Szczególnie odradzam picie mleka prosto od krowy dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Sama za nic go nie tknę - tłumaczy Blake.

Rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność. Obłędne zalety naparu z imbiruRozgrzewa i wzmacnia naszą odporność. Obłędne zalety naparu z imbiruCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: businessinsider.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł