

19 Marca 2021
Przepis na kultową parzybrodę z młodej kapusty i boczku
Parzybroda to zupa z naszego dzieciństwa - jej nazwa pochodzi od parzącej podczas jedzenia kapusty, która jest jej głównym składnikiem. Swojego czasu danie było bardzo popularne, lecz dzisiaj już o nim zapomnieliśmy. Poniżej prezentujemy najprostszy, a zarazem najsmaczniejszy przepis.
Parzybroda jest mimo wszystko nie tylko zupą. Jeśli ugotuje się ją odpowiednio gęsto i z dużą ilością składników o stałej konsystencji, można uzyskać swojego rodzaju gulasz, który z powodzeniem można podawać jako drugie danie. Dodatkowo parzybroda jest rozgrzewająca i bardzo sycąca.
Danie przygotowywane było w wielu regionach, lecz to jego lokalne wersje z województwa wielkopolskiego i śląskiego zostały wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki temu to właśnie te rodzaje zupy można uznać za najbardziej oddające smak historii.
Parzybroda, czyli zupa z kapusty i boczku
Poniższy przepis jest banalnie prosty, ponieważ parzybroda jest jedną z najmniej skomplikowanych w ugotowaniu zup. Co więcej, wcale nie potrzeba wielu godzin, aby móc raczyć się daniem o pełnym smaku - z łatwością można zmieścić się w 60 minutach.
Zamiast zwykłej białej kapusty można użyć również młodą kapustkę. Podczas gotowania zupy na bazie młodej odmiany kapusty trzeba jednak zachować ostrożność i skupienie. Młode warzywo potrzebuje znacznie mniej czasu do ugotowania, dlatego generalny czas pichcenia należy zmniejszyć do 40-45 minut.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Zasmakuj tradycji na YouTube.
Przepis na parzybrodę
Składniki:
- 800 g kapusty
- 600 g ziemniaków
- 150 g surowego boczku
- 1 duża cebula
- łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki majeranku
- liść laurowy
- sok z połowy cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę. Wrzuć go do zimnego jeszcze garnka i dopiero wtedy postaw go na gazie. Dzięki temu o wiele łatwiej wytapia się tłuszcz z mięsa i tworzą pyszne skwarki. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięso ładnie przyrumieni, zwiększ ogień.
Kapustę obmyj, obierz z brzydkich liści i poszatkuj. Wrzuć ją na tłuszcz z boczku i smaż dwie minuty. Następnie zalej całość szklanką wrzącej wody i dodaj cukier. Dopraw pieprzem i majerankiem oraz gotuj bez przykrycia przez około 10 minut.
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój bulwy w drobną kostkę i wrzuć je do gotującej się zupy. Zeszklij cebulkę na tłuszczu i dodaj ją do zupy. Zmieszaj mąkę z zimną wodą i wlej "zabielacz" do wywaru. Na koniec zakwaś całość sokiem z cytryny. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Genialne zastosowanie fusów z kawy
- Aromatyczna surówka z pora
- Jakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?
Źródło: mojegotowanie.pl; mazowieckiszlaktradycji.com
Następny artykuł